Historisk arkiv

Statsministeren takker M/V Tampas kaptein og rederi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 167/2001
Dato: 3. september 2001

Statsministeren takker
M/V Tampas kaptein og rederi


Etter at M/V Tampa mandag ettermiddag norsk tid var ute i internasjonalt farvann utenfor Christmas Island i Det indiske hav, sendte statsminister Jens Stoltenberg takkebrev til kaptein Arne Rinnan og skipsreder Wilhelm Wilhelmsen.

Brevet til kaptein Rinnan lyder slik:

”Kjære kaptein Rinnan,
Når M/V Tampa på ny kan seile mot åpent hav, vil jeg benytte anledningen til å berømme deg og ditt mannskap for den innsatsen dere har vist en hel verden.

Under din kommando har mannskapet på Tampa vist både handlekraft og klokskap i møte med skipbrudne på åpent hav. Det har stått stor respekt av både redningsaksjonen og håndteringen av de skipbrudne under svært vanskelige forhold utenfor Christmas Island.

Det påligger landenes regjeringer et stort ansvar i å etterleve internasjonal rett og grunnleggende humanitære tradisjoner knyttet til berging av skipbrudne. Om landene ikke tar dette ansvaret, risikerer vi at skip i framtiden velger å seile forbi mennesker i nød.

Din håndtering av møtet med et synkende skip holder ved like og styrker grunnleggende humanitære verdier innen skipsfarten. Tampas opptreden har holdt fram det beste i et godt og profesjonelt sjømannskap. Dere har vunnet støtte og sympati fra hele Norge og fra hele verden.

Etter flere dager under betydelig press vil jeg på vegne av Regjeringen og det norske folk få takke deg for vel utført arbeid. Jeg ber deg overbringe hilsen til ditt mannskap fra flere nasjoner. M/V Tampas innsats er et eksempel til etterfølgelse.

Med vennlig hilsen

Jens Stoltenberg

Kaptein Arne Rinnan

M/V Tampa”.

Brevet til skipsreder Wilhelmsen lyder slik:

”Kjære Wilhelm Wilhelmsen,

Profesjonelt sjømannskap har nordmenn vært stolte av i generasjoner. Over den siste uken har verden fått anskueliggjort handling da det gjaldt, grunnleggende respekt for internasjonal rett så vel som for de beste humanitære tradisjoner gjennom en menneskelig holdning til skipbrudne på åpent hav.

På vegne av Regjeringen vil jeg få takke deg og dine medarbeidere for deres fremragende håndtering av Tampa-saken.

For Norge som sjøfartsnasjon er det av grunnleggende betydning at internasjonale regler for ferdsel til sjøs respekteres av alle parter. Det er også avgjørende at internasjonale humanitære regler for beskyttelse av mennesker i nød etterleves. Som et lite land med sterke internasjonale bånd, må vi sikre våre interesser gjennom et godt utbygget internasjonalt regelverk som respekteres av alle.

Ditt rederi og mannskapet ombord på M/V Tampa har gjennom prinsippfasthet og medmenneskelig håndtering bistått de skipbrudne på best mulig måte, understøttet folkeretten og presentert Norge og de verdier vi står for på en måte vi alle er stolte av.

Med vennlig hilsen

Jens Stoltenberg

Skipsreder Wilhelm Wilhelmsen
Wilh. Wilhelmsen ASA
Strandveien 20
1366 Lysaker”.