Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg

Åpning av regjeringskonferanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

Skien rådhus, 8. februar 2001

Talen ble holdt av statsråd Bjørn Tore Godal

Åpning av regjeringskonferansen Skien

Skien Rådhus, 8. februar 2001

Velkommen – dette er en historisk begivenhet

Dette er den andre ordinære regjeringskonferansen som legges utenfor Oslo siden krigen. Regjeringen møtes også utenfor hovedstaden i forbindelse med budsjettkonferanser, men da er dagsorden mer ekstraordinær enn i dag.

Dette blir også en spesiell regjeringskonferanse, fordi den holdes her i ærverdige Skien rådhus. Jeg vil få lov å takke kommunen og ordføreren for at rådhuset ble stilt til vår disposisjon.

Vi kunne se alt på vei inn hit at dette er et vakkert bygg, og inntrykket er bekreftet etter at vi kom inn. Det sto ferdig i 1894, etter at bybrannen hadde lagt hele sentrum i ruiner i 1886. Rådhuset er bygget i såkalt nyklassisistisk stil, og kostet hele 196.000 kroner i sin tid.

Store deler av tomten besto av bløt leire, og av den grunn ble det besluttet at bygningen skulle stå på en dobbel flåte. Likevel sank deler av grunnmuren 17 tommer og måtte rettes opp igjen. Jeg har imidlertid fått forsikringer om regjeringen i dag likevel er på trygg grunn.

Men selv om konferansen i dag blir noe annerledes enn andre regjeringskonferanser, vil vi gjennomføre den på vanlig vis. Det vil si at vi i dag har en dagsorden på 17 saker, men vi har alt startet behandlingen av noen av dem på toget ned hit.

Regjeringskonferansene er de møtene hvor regjeringen fører sine politiske diskusjoner og alle saker i realiteten behandles og vedtas. Disse møtene er lukket, og protokollene derfra er også hemmelige.

I tillegg er det i dag forberedende statsråd før det ordinære statsrådet hos kongen på slottet i morgen klokken 11.00. Der skal vi behandle 29 saker. De sakene vil bli formelt behandlet og vedtatt på Slottet i morgen, og offentliggjort etterpå.

Vi er glade for å være her i Telemark og for å kunne legge denne regjeringskonferansen hit. Det gir regjeringen som kollegium og hver enkelt statsråd muligheten til å få belyst viktige saker fra et annet perspektiv. Det gir Telemarks befolkning anledning til både å melde fra hva man mener er viktige spørsmål som vi bør være opptatt av, og det gir også anledning til å presentere lokale synspunkter på spørsmål som alt er til debatt.

I løpet av dagen skal det gjennomføres 45 møter, besøk og samråd i ni kommuner. Jeg er sikker på at regjeringen og statsrådene kan samles i kveld med ny innsikt vi har fått i løpet av dagen.

Men nå må vi gjøre det vi har kommet for, nemlig å arbeide, og da foreslår jeg at vi går løs på sak nummer 1 på dagens sakskart.