Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg

Oljepenger til alles beste

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

Artikkel i Dagsavisen og A-pressen, 30. mars 2001

Statsminister Jens Stoltenberg

Oljepenger til alles beste

Artikkel i Dagsavisen og A-pressen

Inntektene fra olje- og gassvirksomheten skal komme flere generasjoner til gode. Det vi sparer i oljefondet bidrar til å sikre morgendagens pensjoner og velferd. Men også dagens generasjoner skal nyte godt av oljeinntektene.

Fra midten av 1990-tallet gjorde inntektene fra olje- og gassvirksomheten det mulig for Norge å sette av "penger på bok". Da vi la fram langtidsprogrammet i 1997 var det satt av noen titalls milliarder kroner på fondet. Siden da har inntektene vokst raskere enn forventet. Ved utgangen av 2001 vil fondet forvalte over 600 milliarder kroner, mens beregningene viser at dette kan vokse til nærmere 1500 milliarder kroner i 2005. Det er mer enn verdien av et helt års produksjon av varer og tjenester i Norge.

Fra mange hold er det kommet ønske om å "bruke mer oljepenger" til mange gode formål. Det er ikke vanskelig å forstå den fristelsen. Selv i et rikt land som Norge er det mange uløste oppgaver. Nå er sannheten at vi allerede har brukt mye oljepenger. Fram til i dag har vi brukt 8 av 11 oljekroner nasjonen har tjent. Da vi tidlig på 1990-tallet opplevde økonomiske nedgangstider og høy arbeidsledighet, brukte vi mer oljepenger, mens vi de senere årene i en situasjon med høy aktivitet og nesten full sysselsetting har brukt mindre. En slik tilpasning til økonomiske oppgangs- og nedgangstider vil fortsatt være nødvendig.

En kraftig økning i bruk av oljepenger nå, vil skape alvorlige problemer for økonomien, sysselsettingen og dermed også velferden. Ingen bruk nå, og så en kraftig opptrapping om 20 år når vi får en sterk økning i antall eldre, vil også skape store omstillingsproblemer. Derfor har jeg ønsket en tilnærming til hvordan vi kan sikre en jevn og forsvarlig bruk av oljeinntekter, en innfasing der vi blir i stand til å møte morgendagens forpliktelser, som også kommer dagens generasjoner til gode og som samtidig sikrer god orden i norsk økonomi med lave priser og et variert og konkurransedyktig næringsliv.

Vi foreslår nå en handlingsregel for hvordan vi skal bruke oljepenger i åra som kommer. I langtidssprogrammet foreslår vi at vi i en normal situasjon skal bruke avkastningen på petroleumsfondet. Fondet vil fortsette å vokse, men vi vil legge opp til å bruke rentene. Eller sagt på en annen måte; vi gjør som i god skogsforvaltning: vi hogger bare i tilveksten.

Med denne tilnærmingen åpner vi for å bruke om lag 4 milliarder kroner mer til neste år. Det er ikke uviktig hvordan vi utnytter denne ekstra handlefriheten. At vi har tilgang på store oljeinntekter fritar oss ikke fra ansvaret om holde orden i økonomien og utvikle et variert og nyskapende næringsliv. Vi kan ikke bare bevilge oss til mer velferd. Skal vi utvikle flere og bedre velferdsordninger må vi rydde plass gjennom bedre organisering og satsing på de tilbudene som virkelig møter folks behov i hverdagen.

Hovedsatsingene i langtidsprogrammet er økt innsats for barn og ungdom gjennom flere og billigere barnehager og en skole med mer kvalitet - et bedre helsevesen som kan få ned sykehuskøene – og et arbeidsliv for alle. Skal vi greie nye velferdsløft, stiller det store krav til fornyelse i offentlig sektor. Vi må både rydde opp og vi må rydde plass. Vi ønsker flere ut av kontorene – mindre vekt på administrasjon og mer vekt på tjenester som folk trenger.

Oljeinntektene gir oss muligheter. Men vi skal ikke glemme at verdien av arbeidskraften vår er 13 ganger større enn verdien av hele den samlede petroleumsformuen. Som samfunn skal vi derfor rette oppmerksomheten mot hvordan vi kan ta alles evne til arbeide i bruk. Vi slår ring om arbeidstakernes rettigheter i sykelønnsordningen. Vi vil legge til rette for at det blir lettere å velge arbeid framfor trygd.

Vi skal også bidra til utvikling og fornyelse av bedriftene våre, ikke minst for de som konkurrerer med utlandet. Vi vil støtte utvikling av et nyskapende næringsliv som kan vi oss trygge arbeidsplasser i hele landet. Derfor vil vi satse sterkere på utvikling av gode infrastrukturer, vi vil bidra til bedre samsvar mellom de som utdannes og bedriftenes behov. Derfor foreslår vi å øke satsingen på realfag i grunnskolen og den videregående skolen. Vi vil øke forskningsinnsatsen slik at vi kommer opp på nivå med land vi normalt sammenlikner oss med og vi setter ambisiøse mål for utbygging av bredbånd i hele landet.

På onsdag fikk vi et bredt forlik om hvordan vi som fellesskap skal tjene penger på olje- og gassvirksomheten: Vi fornyer olje- og gasspolitikken ved å utvide eierskapet til Statoil og vi selger en begrenset andel av statens eierandeler i olje- og gassvirksomheten. På torsdag la vi fram et opplegg for hvordan vi skal bruke de pengene vi tjener: en jevn og forsvarlig bruk av oljepenger som kommer framtidige og nåværende generasjoner til gode.

Norge er mulighetenes samfunn. Skal vi ta mulighetene i bruk må vi ta vare på evnen til å skape og evnen til å dele. I langtidsprogrammet for 2001-2005 viser vi hvordan vi sammen kan ta et viktig steg på denne veien.