Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg

Middagstale til Spanias statsminister José Maria Aznar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

Akershus slott, Oslo, 13. juni 2001

Statsminister Jens Stoltenberg

Regjeringens middag for Spanias statsminister José Maria Aznar

Akershus Slott, 13. juni 2001

Statsminister José Maria Aznar, Mine damer og herrer,

Vi mottar i dag statsministeren i et av Europas mest spennende og fascinerende land.

Spania har bidratt til å virkeliggjøre det frie Europas visjon:

Brudd med autoritære styretradisjoner.
Framvekst av et sterkt og levende demokrati.
Rivende økonomisk utvikling.
En åpen og levende kultur.
Integrasjon, samarbeid og solidaritet gjennom både NATO og EU.

Det er en ære for meg, på vegne av den norske regjering, å ønske Spanias statsminister velkommen til Norge.

Spania har virkeliggjort sine ambisjoner gjennom europeiske valg. Det europeiske samarbeidet ble den trygge rammen som ga Spania rom for sin egen demokratiske utvikling.

EU spilte sin historiske rolle som pådriver for fred, demokrati og utvikling.

Nå er nye land rede til å ta det samme valget. Demokratiene i Sentral- og Øst-Europa har et annet utgangspunkt enn hva Spania hadde. Men deres mål er det samme – og deres utfordringer er minst like store.

Min regjering sitter ikke rundt bordet når EU-landene samles for å diskutere utvidelsen i Gøteborg i morgen. Det er et resultat av vårt eget frie valg.

Men vi kan sende vårt budskap med Spanias statsminister: Igjen har Europa et stevnemøte med historien – som da Spania, Portugal og Hellas valgte demokratiets vei. La oss ikke miste denne muligheten.

Det er gode bånd mellom Spania og Norge.

Historikerne har avdekket hvordan spanjoler og nordmenn har møttes i århundrer.

Havet har forenet oss.

Tallrike spanske handelsfartøyer seilte opp og ned norskekysten.

Mauriske beretninger forteller om vikingetokt langs den iberiske halvøy for 1000 år siden.

Snorre Sturlason forteller at Olav den Hellige, som ga vårt land den kristne tro på 1000-tallet, lå ved Karlsåen, dagens Cadiz, da han fikk sin drøm om å vende hjem til Norge og bli konge.

I 1558 forliste forsyningsskipet Santiago, ved Moster i Bergenshus.

Skipet var en del av Filip IIs uovervinnelige armada. Krønikene forteller at de skipbrudne, blant dem 32 kvinner, ble tatt i mot på høvisk vis. Dette til tross for at motreformasjonens spanjoler nådde en ugjestmild kyst, under reformert tro.

Den spanske besetningen etterlot seg spor på mer enn en måte. De skal ha satt varig preg på livet langs vest-kysten – ja utviklingen i folkeliv og lynne mer enn antyder at en del oppvoksende nordmenn trolig kunne kalle seg halvt spanjoler.

Den nære historien har også satt sterke spor.

Den spanske borgerkrigen utløste solidaritet for republikken, frihet og demokrati hos mange i vårt land.

Den norske dikteren Nordahl Grieg var en av dem.

I diktet Spansk teater skrev han:

Hjelp dine spanske brødre,

Gi dem som takk din hånd,

De holder den fronten du tror på:

Menneskets frie ånd !

I dag er vi allierte og nære partnere på mange områder.

Berøringspunktene er mange. Vi tilhører den samme europeiske familien.

Norge tar sitt medansvar for å bygge Europa. Vi yter våre bidrag til sikkerhets- og forsvarspolitikken. Vi tar vårt ansvar på Balkan der 1300 norske menn og kvinner gjør en innsats for fred. En norsk general leder i dag KFOR som en spansk general før ham.

Den europeiske og globale økonomien stiller de samme kravene til oss. Vi setter djerve mål for å videreutvikle en kunnskapsbasert, bærekraftig og sosial europeisk økonomi.

Vi gir vår aktive støtte til søkerlandenes forberedelser til medlemsskap, og den historiske samling av Europa.

Vi ivaretar norske, men også europeiske interesser når vi går nye veier i samarbeidet med Russland i nord.

Det er delte meninger om EU i Norge. Men vi vet alle at Europas framtid er vår framtid. Europas utfordringer er våre utfordringer.

Dette forhold knytter våre land enda tettere sammen.

Tidligere i dag vedtok Stortinget en historisk reform av det norske forsvaret. Vi har sammen deltatt på NATO-toppmøtet i Brussel i dag, og staket ut den videre veien for alliansen.

Forsvaret binder oss sammen på nye måter. Få her i landet har unngått å merke at sjøforsvaret og det spanske verftet IZAR i fjor inngikk den største kontrakten noensinne mellom Spania og Norge.

Fregattene og gjenkjøpsavtalen åpner for et omfattende teknologi- og industrisamarbeid.

La dette bidra til et varig partnerskap mellom spansk og norsk næringsliv. Vi vil ha skjøttet våre oppgaver dårlig om vi ikke - når den siste av de fem fregattene er levert i 2009 - har etablert bærekraftig kontakt på nye felter.

Herr Statsminister,

Spania er et populært land i Norge.

I 1999 besøkte mer enn 420,000 nordmenn Spania. Det tilsvarer hver tiende norske mann og kvinne. De kommer for sol og varme, når vinteren har satt seg som verst og solen har forsvunnet hos oss.

De kommer for å møte en varm kultur og en rik historie. Og de kommer igjen og igjen, for nye møter med spansk gjestfrihet.

Mange tusen nordmenn har også slått seg ned i Spania. Det er opprettet skoler og fellesskap. Jeg vil gjerne få rette den norske regjerings takk til de mange spanske lokale og regionale myndigheter, som uten unntak legger forholdene best mulig til rette for dem.

Det er også økende interesse for spansk språk og kultur i Norge. I skolen, som ved universitetene, avlegger i dag flere eksamen i spansk enn i fransk eller tysk.

Med sin rike kulturarv og vitale samtidskultur har Spania mye å tilføre oss.

For få år siden hadde vi en gedigen utstilling av Goya i Oslo. Vi ønsker å utdype det kulturelle samarbeidet, og gjøre Spania til et prioritert land for norsk kultursatsing.

Så sier vi til dere: Vi merker også en økende turiststrøm fra Spania til Norge. Dere er hjertelig velkomne – nå som den gang sjøfolk gjorde strandhugg på vestlandskysten.

Herr Statsminister,

Politikk og økonomi er viktig. Men kontakt mellom mennesker – kulturelle opplevelser og møte med nye sider av hverandre er selve forutsetningen for godt samliv mellom nasjoner.

Deres besøk er et bidrag også til dette.

Jeg vil utbringe en skål for Dem, herr statsminister, for det spanske folk, og for det gode vennskapet mellom våre to land.