Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg

Om smittsomme sykdommer i østersjøregionen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

SMAK-møte, Sørmarka, Akershus, 11. januar 2001

Statsminister Jens Stoltenberg

SAMAK - Om smittsomme sykdommer i østersjøregionen

Sørmarka, 11. januar 2001


Aksjonsgruppen for smittevern i østersjøregionen, Task Force on Communicable Disease Control in the Baltic Sea Region, har fremmet sine anbefalinger. Disse er nå på de elleve statsministrenes bord.

Vi har høye ambisjoner for initiativet som vi tok på statsministermøtet i Østersjø-samarbeidet i Kolding i april i fjor.

Jeg forventer at vi får full tilslutning til anbefalingene innen 15. januar.

Vi kan da i fellesskap ta fatt på gjennomføringen av forslagene. Den økonomisk rammen for det første året er 25 millioner euro. Min regjering har satt av 3 millioner euro i dette årets budsjett.

Aksjonsgruppen foreslår fem programområder.

Det vil bli en massiv mønstring av myndigheter og fagfolk i alle østersjølandene.

Aksjonsgruppen skal overvåke oppfølgingen. Men prosjektene involverer personell som arbeider i forvaltningen og i frivillige organisasjoner. Disse er for en stor del allerede på banen.

De fem programområdene er:

For det første overvåking av smittsomme sykdommer og tidlig varsling ved utbrudd. Særlig ved nye utbrudd må definisjonene være de samme. Landene må være enige om tiltak og utveksle informasjon på en effektiv måte.

For det andre tuberkulosekontroll. Tuberkuloseratene i landene rundt Østersjøen går fra Europas laveste, 4 per 100 000, til Europas høyeste, 80 per 100 000. I regionen har tuberkulosetilfellene økt med 40% over det siste tiåret. Mest bekymringsfull er utviklingen av resistent tuberkulose. Deler av østersjøregionen er blant verdens dårligst stilte. I enkelte fengsler er 30% av tilfellene multi-resistent tuberkulose.

Dette er en trussel for oss alle. Dette kan i framtiden representere en uoverkommelig kostnad.

Arbeidsgruppen foreslår å forsterke tuberkulosekontrollen etter internasjonale retningslinjer. Vi må særlig legge vekt på å feie tuberkulose ut av fengslene.

Det tredje programområdet er HIV. Antallet infeksjoner er dramatisk økt i deler av regionen, særlig blant sprøytenarkomane. På de åtte månedene aksjonsgruppen har arbeidet, er HIV-tilfellene fordoblet i Estland og i St. Petersburg-området.

Mye kan forebygges ved velprøvde tiltak - bedre behandlingstilbud for seksuelt overførbare sykdommer, bedre helseopplysning mot ungdom og riskogrupper. Vi foreslår støttesentre mot AIDS i alle større byer.

Det fjerde programområdet dekker antibiotikaresistens. Økende motstandskraft mot antibiotika er til vesentlig bekymring i alle land.

Sykehusinfeksjoner er hyppige i de mest utsatte landene. Det gir økt sykelighet og økt dødelighet. Og det er kostbart.

Opplæring gir riktigere bruk av antibiotika. Og publikum må få vite at det ikke trengs en pille for alt som er ille. Reseptplikten for antibiotika må respekteres i alle land.

Aksjonsgruppen foreslår til slutt en styrking av utdanningen i samfunnsmedisin koblet med utbygging av primærhelsetjenesten. Vi foreslår å opprette en Baltic Sea Region School of Public Health.

- - -

Gjennomføringen av tiltakene skal skje innenfor en tidsramme på tre år: oppstarting i år, full innsats neste år, og nedtrapping og avslutning av ekstern støtte i år 2003.

Det opprettes ingen nye organisasjoner.

Vi vil benytte regulære strukturer. Dermed vil også initiativet og samarbeidet kunne fortsette etter avslutningen av dette ekstraordinære løftet.

Utsiktene for vekst, kulturell og kommersiell samhandel i regionen er formidable.

Vårt felles initiativ fra Kolding i fjor bidrar til å forsterke grunnlaget.