Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg

Tale ved Scientific Research Institute of Phthisiatry

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

St. Petersburg, Russland, 18. juni 2001

Statsminister Jens Stoltenberg

Tale ved Scientific Research Institute of Phthisiatry (tæring)

St. Petersburg, 18. juni 2001

Direktør Belajev, professor Levasjev, mine damer og herrer,

I april i fjor møttes elleve statsministere og presidenten i Europakommisjonen på østersjølandenes toppmøte. Vi ble enige om å gå sammen i denne regionen og ta et løft for å dempe utbredelsen av smittsomme sykdommer.

Vi ble enige om at noe måtte gjøres. Aksjonsgruppen vi oppnevnte, har siden kommet til full enighet om hva som i fellesskap skal gjøres.

Det dreier seg om kamp mot tuberkulose, HIV-smitte og antibiotikaresistens. Det dreier seg om å styrke overvåking, og primærhelsetjenestens evne til å delta i smittevernarbeidet.

I løpet av våren er det lagt planer for hvordan samarbeidet skal skje. De lokale helsemyndighetene er invitert til samarbeid. De første prosjektene er allerede under gjennomføring.

Tuberkulose er i dag en av de store utfordringene. Mest alarmerende her er de høye ratene av MDR, multi-drug resistant tuberculosis, blant de høyeste i verden.

Særlig alarmerende blir situasjonen når kroppens immunforsvar er svekket, som ved HIV-smitte og AIDS.

Vi må sette inn alle krefter nå for å forhindre eller dempe den epidemien som truer. Vi er bekymret for den videre utbredelsen i hele regionen, også i vårt eget land. Behandling og isolering av ett tilfelle i Oslo har kostet 17 millioner kroner over 18 måneder, og dette tilfellet er ikke helbredet.

I Russland, som i Norge, har en lang erfaring med røntgenundersøkelser. Men i de senere årene er mikroskopi av oppspytt - eller sputum - blitt førstevalget.

Jeg har derfor gleden av å gi Deres institusjon et mikroskop av beste merke. Jeg håper det kan være til nytte i det videre arbeidet.

Jeg takker for mottagelsen og den forestående omvisningen.