Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg

Vi gjør det vi lover

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

Artikkel i regionavisene, 7. september 2001

Statsminister Jens Stoltenberg

Vi gjør det vi lover

Artikkel i regionavisene 7. september 2001

Ved dette valget sier velgerne at sakene er det viktigste. Fra høyrepartiene er det gitt løfter om flere titalls milliarder i skattelettelse, med mest til dem som har mest fra før. Slike løfter gir ikke vi i Arbeiderpartiet. For medaljen har en bakside: Nemlig de kuttene som må gjennomføres i våre felles velferdsordninger for å betale for de enorme skattelettelsene.

Da snakker vi om kutt i sykelønn, kutt i skolefritidsordningen, kutt i distriktspolitikken, kutt i kollektivtransporten, kutt i bistanden, kutt i kulturen og nedleggelse av et stort antall lokalaviser – for å nevne noe. Samtidig sier Høyre nei til å bruke mer penger på opprusting av skolene våre, nei til gratis leirskole og nei til gratis lærebøker i videregående skole.

Bildet er klart: Høyre vil kutte i vår felles velferd og sier nei til å bygge velferden videre ut. Skattelettelser er viktigst.

Men velgerne er ikke bare opptatt av skattelettelser, de er også opptatt av velferd og rettferdig fordeling. Mange mener det er urettferdig at de som har mest skal få mer, når vi samtidig har udekkede velferdsbehov. Mange mener det er urettferdig at de som blir syke skal få den største regningen. Når mange tenker etter hva som er viktigst akkurat nå, går tankene til en bedre skole, et godt helse- og sykehusvesen og trygghet for våre eldre.

Arbeiderpartiet har sagt klart fra helt siden valgkampen startet: Det viktigste nå er ikke å gi milliarder i skattelette til de som har mest fra før. Det er riktig å gi lettelser til de som har lave og middels inntekter. Men det aller viktigste er å slå ring rundt vår evne til å dele rettferdig slik at alle får nyte godt av bedre velferd.

I valgkampen i 1997 lovet Arbeiderpartiet tidens satsning på eldre. Vi lovet at vi ville bygge 24 500 nye omsorgsboliger og sykehjemsplasser. Dette løftet er vi nå i ferd med å innfri, og i forbindelse med statsbudsjettet for 2001 ble det vedtatt å utvide eldreplanen ytterligere, til 29 500 flere omsorgsboliger og sykehjemsplasser.

Nå er vi i gang med å gjennomføre viktige helsereformer, både i og utenfor sykehusene. Hele befolkningen har fått fast lege. Det var Høyre i mot. Staten skal ta ansvaret for sykehusene våre, slik at vi får bedre styring, et mer likeverdig tilbud over hele landet og mer helse igjen for pengene. Det var Kristelig Folkeparti i mot.

Nå skal disse store helsereformene gjennomføres. Det er krevende, og da lover det ikke godt om de skal gjennomføres av en regjering med partier som er uenige seg i mellom. Det er Arbeiderpartiet som kan garantere for gjennomføringen.

Å love noe er enkelt. Som regel er det mye vanskeligere å gjennomføre løftene. For oss er det viktig å ikke love mer enn vi kan holde. Derfor sier vi ikke ja til alle populære tiltak – verken når det gjelder å bruke mer penger eller å sette skatter og avgifter kraftig ned. Vi kan ikke få til alt på fire år. Derfor må vi konsentrere oss om det viktigste.

  • Nå er det viktig å gi alle barn et tilbud om barnehageplass og halvere foreldrebetalingen.
  • Nå er det viktig å ruste opp skolene våre, slik at alle elever får gode arbeidsforhold.
  • Nå er det viktig å fjerne urettferdige egenandeler som skaper klasseskiller i skolen, - vi vil ha gratis leirskole og gratis lærebøker i videregående skole.
  • Nå er det viktig å fjerne egenandelen på nødvendige medisiner for eldre og uføre.
  • Nå er det viktig å fjerne unødig ventetid ved sykehus, og fortsette utbyggingen av eldreomsorgen, kreftomsorgen og psykiatrien.

Dette skal vi få til uten å svekke sykelønnsordningen og uten å kutte i Norges bistand og støtte til FN, - slik Høyre må gjøre for å finansiere sine skattelettelser. Dette kan vi love fordi vi ikke lover så mye annet. Vår politikk skal være til kjenne igjen: Vi gjør det vi lover.

Hvis Høyre og Kristelig Folkeparti kommer i regjeringsposisjon etter valget er det helt uklart hva resultatet vil bli. Høyre vil kutte i sykelønn, bistand, landbruk, nærings- og distriktsstøtten, NSB, arbeidsmarkedstiltak, pressestøtte, skolefritidsordning og på skolebøker i videregående skole. På alle disse punktene sier Kjell Magne Bondevik og Kristelig Folkeparti nei. På alle disse områdene ligger sentrumspartiene nærmere Arbeiderpartiet enn Høyre. Likevel er Kristelig Folkeparti mer opptatt av å samarbeide med Høyre enn med oss. Den eneste måten å sikre velferden og hindre usosiale kutt er derfor at Arbeiderpartiet fortsetter i Regjering etter valget.

Bedre velferd for alle er viktigere enn økt velstand for de få. Hvis du er enig i dette ber jeg om din støtte til Arbeiderpartiet ved valget den 10. september. Godt valg.