Historisk arkiv

Bistand er politikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 46/00
Dato: 9. mai 2000

Bistand er politikk

I sin utviklingspolitiske redegjørelse for Stortinget la statsråd Anne Kristin Sydnes spesielt vekt på politikkens betydning for å skape utvikling. Det er viktig både når det gjelder internasjonale rammebetingelser som handel og gjeld, respekt for menneskerettigheter, demokrati og godt styresett i det enkelte land og landenes egen satsing innen sektorer som helse, utdanning og næringsutvikling.

- Bistand dreier seg om å gi endringskreftene i samfunnet en sjanse og skape valgmuligheter – muligheter til å velge bort fattigdom. Disse valgmuligheter er størst i land med demokratiske styreformer. Demokratistøtte og fattigdomsbekjempelse er derfor to sider av samme sak, slo Sydnes fast. Gjennom et offensivt partnerskap mellom myndigheter, frivillige organisasjoner og privat næringsliv vil vi styrke norsk bistand.

Regjeringen vil øke støtten til frie medier og bidra til å styrke politiske strukturer i norske samarbeidsland. Norske partier blir oppfordret til å delta i dette arbeidet. Det vil bli arbeidet for å styrke samarbeidslandenes kapasitet for å bekjempe korrupsjon, blant annet ved å fremme et aktivt samspill mellom myndigheter, media, næringsliv og frivillige organisasjoner.

Det legges opp til en mer helhetlig satsing på verdiskaping gjennom næringsutvikling. I denne sammenhengen ønsker utviklingsministeren et økt samspill mellom myndigheter, fagbevegelse og næringsliv. Forholdene vil bli lagt bedre til rette for at norsk næringsliv kan bidra i utviklingsprosesser. Dette innebærer forenkling av virkemiddelapparatet, bedre grunnlaget for private norske investeringer i Afrika og et fortsatt arbeid for avbinding av internasjonal bistand. Avbindingen av norske ordninger må imidlertid skje i takt med utviklingen i andre land.

  • Regjeringen legger stor vekt på arbeidet for økt sysselsetting og gode arbeidsvilkår. Dette handler om det enkelte menneskets rettigheter og deres bidrag til utvikling, sa Sydnes som fremhevet at regjeringen vil støtte opp om ILOs arbeid for å fremme fundamentale rettigheter i arbeidslivet.

Sosial sektor er en hjørnestein i norsk bistand. Norge vil fortsatt være en pådriver for økt satsing på helse og utdanning i utviklingsarbeidet. Målsettingen om å øke utdanningstøtten til 15 prosent av norsk bistand ligger fast. Norge vil være en pådriver i den internasjonale vaksinasjonskampanjen, GAVI. Bekjempelsen av HIV/AIDS vil være blant de mest prioriterte områdene i bistanden.

Sydnes varslet at Norge ville følge en aktiv linje i internasjonale fora for å fremme utviklingspørsmål og fattigdomsbekjempelse.

- Regjeringen vil fortsatt arbeide for en ny, bred forhandlingsrunde i WTO, der de fattigste utviklingslandenes spesielle behov og interesser ivaretas. Disse landene må gis en reell mulighet til å delta aktivt i forhandlingene og dermed være med på videreutvikling av handelsregelverket, uttalte Sydnes som la stor vekt på internasjonalt samarbeid og koordinering. Hvis partnerskap med andre aktører gjør bakken mindre bratt, er det ingen gode grunner til å opptre alene.

På gjeldsområdet vil regjeringen arbeide for å forbedre de internasjonale gjeldsordningene. Norge vil arbeide aktivt for å sikre at gjeldsletten fra de multinasjonale bankene ikke går ut over deres øvrige bistand til fattige land.

Utviklingsministeren bekreftet at regjeringen har som mål å øke den norske bistanden til en prosent av BNI, i takt med mulighetene for å anvende midlene på en effektiv måte.

(Det ble særskilt redegjort for endringene i den norske bistanden til Zimbabwe. Dette er behandlet i en egen pressemelding.)