Historisk arkiv

Den russiske Dumaen samtykker til ratifikasjon av START II-avtalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 35/00
Dato: 14. april 2000

Den russiske Dumaen samtykker til ratifikasjon av START II-avtalen

- Ratifikasjonen av START II-avtalen i den russiske Dumaen i dag er et vesentlig skritt framover i arbeidet for atomnedrustning, sier utenriksminister Thorbjørn Jagland.

- Den strategiske og politiske betydningen av kjernevåpen i internasjonal politikk må reduseres for å hindre ytterligere spredning av disse våpnene. Derfor er det viktig at arbeidet med ytterligere strategiske styrkereduksjoner på amerikansk og russisk side videreføres. Det er av stor betydning at USA og Russland nå intensiverer forhandlinger om en START III-avtale med sikte på nye betydelige reduksjoner, sier utenriksministeren.

Det er mer enn seks år siden Russland og USA inngikk START II-avtalen. USA ratifiserte avtalen i 1996. Vedtaket i Dumaen er første steg i den russiske ratifikasjonsprosessen. Avtalen må forelegges det russiske Føderasjonsrådet før president Putin formelt kan ratifisere avtalen.

Gjennomføring av START II-avtalen vil bety at antallet strategiske kjernefysiske sprenghoder reduseres med 80 prosent fra nivået under den kalde krigen. Manglende russisk ratifikasjon har så langt blokkert for videre forhandlinger og enighet om ytterligere reduksjoner i strategiske kjernevåpen.