Historisk arkiv

Egenandeler - frivillige organisasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 133
Dato: 08.09.00

Egenandeler – frivillige organisasjoner

De frivillige organisasjonene spiller en viktig rolle i Norges brede engasjement for å redusere fattigdommen i utviklingsland og bidra til utvikling og økonomisk vekst. Norge ligger på topp med hensyn til å trekke på de frivillige organisasjonene i dette arbeidet.

Regjeringen følger nå opp det arbeid som tidligere er igangsatt med å vurdere behovet for justeringer i sambarbeidet med frivillige organsiasjoner. Det er viktig at de samlede ressursene utnyttes godt og gir de ønskede resultater. Det er derfor behov for en hensiktsmessig rolle- og ansvarsfordeling mellom ulike typer bistandsaktører.

Utenriksdepartementet har trukket de frivillige organisasjonene aktivt med i arbeidet med å utarbeide nye retningslinjer og målsettinger for det samlede norske engasjement overfor det sivile samfunn i utviklingsland. Organisasjonene har til nå blitt bedt om å kommentere et utkast til nye retningslinjer. De er også blitt bedt om å komme med synspunkter på spørsmålet om egenandeler.

I sitt brev til organisasjonene i juli i år tar Utenriksdepartementet ikke standpunkt til om ordningen med egenandeler bør avvikles eller ikke. Departementet viser til utdrag av en rapport fra en arbeidsgruppe med representanter for departementet og NORAD hvor det fremføres argumenter for og i mot et system med egenandel. Departementet ber bl.a. om å få organisasjonenes vurdering av hvilke konsekvenser ulike alternativ vil få for forankringen av organsisasjonenes arbeid i det norske samfunn. Brevet ble sendt til i alt 71 organisasjoner. Det er kommet mange interessante og nyttige innspill, og de fleste større organisasjonene har besvart henvendelsen. Organisasjonene setter stor pris på å bli trukket så aktivt med i arbeidet.

I dag stilles det krav om 20 pst. egenandel fra organisasjonene for det alt vesentlige av det langsiktige utviklingssamarbeidet som organisasjonene får tilskudd til. I budsjettet for 2001 vil Regjeringen ta standpunkt til hvordan denne ordningen skal videreføres.

Utenriksdepartementet vil ha nær kontakt med de frivillige organisasjonene også i det videre samarbeid både med retningslinjene og målsettingene for norsk deltakelse i arbeidet med å styrke det sivile samfunn i utviklingsland. Arbeidet ventes avsluttet våren 2001.