Historisk arkiv

Evaluering av handlingsplanen for atomsikkerhet i Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Siden 1995 har Norge brukt 343 mill. kroner til arbeid for atomsikkerhet i Russland for å beskytte helse, miljø og næringsliv i nordområdene mot radioaktiv forurensing . Fridtjof Nansens Institutt (FNI) har nå gjennomført en evaluering av Utenriksdepartementets Atomhandlingsplan. Utenriksdepartementet offentliggjør i dag denne evalueringen. 06.07.00

Pressemelding

Nr.: 99/00
Dato: 06.07.00

Evaluering av handlingsplanen for atomsikkerhet i Russland

Siden 1995 har Norge brukt 343 mill. kroner til arbeid for atomsikkerhet i Russland for å beskytte helse, miljø og næringsliv i nordområdene mot radioaktiv forurensing . Fridtjof Nansens Institutt (FNI) har nå gjennomført en evaluering av Utenriksdepartementets Atomhandlingsplan. Utenriksdepartementet offentliggjør i dag denne evalueringen.

- Arbeidet for atomsikkerhet kombinerer egeninteresse og det solidariske ønsket om å bistå Russland på et viktig område, sier utenriksminister Thorbjørn Jagland. Nordområdene er et viktig satsningsområde for den nåværende utenriksledelsen. Evalueringen er et viktig innspill når vi skal ta dette arbeidet videre.

Rapporten konkluderer med at Norge har nedlagt et betydelig arbeid for å fremme atomsikkerhet i Russland gjennom mer enn 100 prosjekter som spenner fra forskning og kartlegging av atomforurensing, til bygging av containere og skip for transport av militært og sivilt atomavfall.

Man har stått overfor en rekke utfordringer i samarbeidet med Russland, fastslår rapporten. Det har vært vanskeligst å gjennomføre byggeprosjektene, mens samarbeid innen forskning og monitorering har gått lettere. Det påpekes at mange av prosjektene er utviklet isolert fra hverandre, bl.a som følge av manglende koordinering på russisk side. Det anses likevel som en fordel at Norge forholder seg til ulike russiske institusjoner. Flere partnere gir Norge større handlingsrom og økte valgmuligheter. Samtidig bør Norge stille strengere krav til åpenhet og forutsigbarhet i saksbehandlingen. For å få prosjekter gjennomført etter planen har slike krav i enkelte tilfeller vært fraveket, framholder FNI.