Historisk arkiv

Lysøen-ministre vedtar erklæring om Sierra Leone. Norsk-Canadisk initiativ for å fremme FNs krisehåndtering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 51/00 Dato: 12.05.2000

Lysøen-ministre vedtar erklæring om Sierra Leone. Norsk-Canadisk initiativ for å fremme FNs krisehåndtering

Utenriksminister Jagland deltok 11. ds. i et ministermøte i det såkalte Lysøen-nettverket i Lucerne, Sveits.

Fra norsk side benyttet man anledningen til å ta opp situasjonen i Sierra Leone og orlogskaptein Knut Gjellestads situasjon.

Lysøen-ministrene avga en felles erklæring om situasjonen i Sierra Leone. Erklæringen fordømmer tilbakeholdelsen av FN-personell og gir støtte til det anstrengelser FN og andre deler av det internasjonale samfunn nå gjør for å avhjelpe den kritiske situasjonen i landet. (Erklæringen følger vedlagt.)

I tillegg tok Norge og Canada under Lucerne-møtet et felles initiativ rettet inn mot å styrke FNs kapasitet til å håndtere krisesituasjoner av den type man nå er vitne til i Sierra Leone. Norge og Canada erklærer med dette vilje til å bidra konkret til en styrking av FNs evne til raskt å planlegge og gjennomføre freds- og kriseoperasjoner.

Initiativet vil umiddelbart bli fulgt opp overfor Generalsekretær Kofi Annan og FN-sekretariatet av de to lands FN-ambassadører. Man vil i tiden som kommer engasjere også andre land for å utvide den politiske støtten til det norsk-kanadiske initiativet.

(En felles uttalelse fra de to lands utenriksministre følger vedlagt.)