Historisk arkiv

Nobels Fredspris år 2000 til Kim Dae Jung, president i Sør-Korea.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kims utrettelige kamp for demokratiet i Sør-Korea har mange paralleller til Nelson Mandelas kamp i Sør-Afrika, fyllt av en endeløs rekke av forfølgelse, drapsforsøk, fengsling og trakassering gjennom mange år. Han har viet hele livet til kampen mot diktatur i Korea. Da Kim ble valgt som president i 1997 var det første gang et opposisjonsparti fikk makten i Sør-Korea på fredelig vis. Dette representerer et endlig gjennombrudd og seier for demokratiet.

Pressemelding

Nr.: 156/00
Dato: 13.10.2000

Nobels Fredspris år 2000 til Kim Dae Jung, president i Sør-Korea.

- Tildelingen av Nobels fredspris for år 2000 til Sør-Koreas president Kim Dae Jung er meget gledelig og høyest fortjent, sier utenriksminister Jagland.

- Kims utrettelige kamp for demokratiet i Sør-Korea har mange paralleller til Nelson Mandelas kamp i Sør-Afrika, fyllt av en endeløs rekke av forfølgelse, drapsforsøk, fengsling og trakassering gjennom mange år. Han har viet hele livet til kampen mot diktatur i Korea. Da Kim ble valgt som president i 1997 var det første gang et opposisjonsparti fikk makten i Sør-Korea på fredelig vis. Dette representerer et endlig gjennombrudd og seier for demokratiet.

- Kim Dae Jung har mot opposisjonens innsigelser engasjert Korea i internasjonale fredsoppdrag og spilte en helt sentral rolle i å få stoppet drapene på Øst Timor og etablert en FN-styrke der. Han har også engasjert seg tydelig for demokrati i Burma.

Kim Dae Jung fremstår i dag som den fremste demokratiforkjemper i Asia, sier Jagland.

- Like langsiktig og målrettet har hans arbeid for en fredelig gjenforening med Nord-Korea vært. Det er ikke minst takket være det grunnlag Kim Dae Jung har lagt gjennom sin tillitsskapende virksomhet at toppmøtet i Pyangyong ble en realitet i juni i år, en begivenhet som gir grunnlag for håp om at en irreversibel forsonings- og gjenforeningsprosess nå kommer i gang for alvor, sier Jagland.