Historisk arkiv

Norge bekrefter støtte til Øst-Timor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Sydnes sier at den norske støtten til Øst-Timor skal være langsiktig, men at de rent humanitære behovene fortsatt vil dominere den norske innsatsen på kort sikt.

Pressemelding

Nr.: 83/00
Dato: 21.06.00

Norge bekrefter støtte til Øst-Timor

- Norge har vært en viktig støttespiller for de øst-timoresiske lederne i lengre tid, og er nå en sentral bidragsyter til FN-administrasjonen som skal lede landet frem til full selvstendighet om bare få år. – Fra norsk side har vi lagt vekt på å ha en løpende dialog og et nært samarbeid med de øst-timoresiske lederne, sier Statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet.

En norsk delegasjon deltar på givermøter i regi av Verdensbanken og FNs overgangsadministrasjon på Øst-Timor som avholdes i Lisboa 21.-23. juni. Delegasjonen vil bekrefte den fortsatte norske støtten både politisk og økonomisk, til gjenoppbyggingen av et selvstendig og fritt Øst-Timor.

Det vil i år bevilges ca. 50 mill. kroner til prosjekter i Øst-Timor, i hovedsak gjennom FN-systemet og internasjonale humanitære organisasjoner. Det befinner seg blant annet ca. 30 nordmenn på Øst-Timor, i hovedsak engasjert i humanitært arbeid, i helsesektoren og i prosjekter knyttet til vern om menneskerettighetene.

Etter at Øst-Timor ble utsatt for store ødeleggelser etter folkeavstemningen om selvstendighet høsten 1999, trenger landet nå støtte både til gjenoppbygging og til langsiktig utvikling av økonomien. Utviklingsminister Sydnes sier at den norske støtten til Øst-Timor skal være langsiktig, men at de rent humanitære behovene fortsatt vil dominere den norske innsatsen på kort sikt.

- Den norske støtten til Øst-Timor skal bidra til at landet utvikler en stabil og selvstendig statsdannelse som er basert på demokratiske prinsipper og respekt for menneskerettighetene. Arbeid for å redusere fattigdommen og bedre folks levekår er et viktig element i dette. Norge vil under givermøtet i Lisboa blant annet gi ca. 9 mill. kroner til et FN-fond for gjenoppbygging av landet, sier Sydnes.