Historisk arkiv

Norge ettergir all gjeld på Tanzania

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 33/00
Dato: 12. april 2000

Norge ettergir all gjeld på Tanzania

Tanzania er med dette det første utviklingslandet som får ettergitt all gjeld til Norge i tråd med den norske gjeldsplanen. Norges fordringer på Tanzania utgjør i dag omlag 85 millioner kroner. Gjeldsletten vil gis i tilknytning til Verdensbanken og IMFs gjeldsletteinitiativ overfor de fattigste landene.

- Dette er en milepæl i vårt gjeldsarbeid, sier bistandsminister Anne Kristin Sydnes. Gjeldsbyrden har vært en sperre for vekst og utvikling. Jeg vil oppfordre andre kreditorland til å ettergi Tanzanias gjeld i sin helhet.

- Det er en forutsetning at de frigjorte ressursene blir brukt til å fremme utvikling og fattigdomsreduksjon fortsetter Sydnes, i denne sammenhengen legger en fra norsk side stor vekt på at Tanzania nå har utviklet en egen utviklings- og fattigdomsstrategi.

Under sitt besøk med Utstein-gruppen til Tanzania 10.-11. april informerte bistandsminister Sydnes landets myndigheter om beslutningen som kommer til å bli annonsert for andre kreditorland på møtet i Parisklubben 13. og 14.april. De andre medlemmene av den såkalte Utstein-gruppen, de britiske, nederlandske og tyske bistands-ministrene annonserte også 100% gjeldslette.

Gjelden kommer til å bli ettergitt etterhvert som den forfaller fram til Tanzania når slutten av sin gjeldsordningsperiode under Verdensbanken og IMFs gjeldsletteinitiativ. Deretter vil Norge ettergi alle resterende fordringer.

Bistandsminister Sydnes reiser lørdag 15.april til møtet i Verdensbankens utviklingskomite hvor gjeldspørmålet kommer til å være et av de sentrale debatt-temaene.

- Vi kommer til å fortsette arbeidet for internasjonal gjeldslette med samme styrke til alle de fattigste landene har oppnådd en fornuftig gjeldsordning, sier Sydnes.