Historisk arkiv

Norge får viktig rolle i stabilitetspakten for Sørøst-Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: Nr. 72/00
Dato: 08.06.00

Norge får viktig rolle i stabilitetspakten for Sørøst-Europa

Norge ble under et høynivåmøte i Stabilitetspakten for Sørøst-Europa i Thessaloniki, Hellas, idag tatt opp som fullverdig medlem i pakten. Norge har hittil hatt observatør- status i Stabilitetspakten.

Thessaloniki-møtet utpekte også ekspedisjonssjef Kim Traavik i Utenriksdepartementet til å lede Stabilitetspaktens arbeid med sikkerhetsspørsmål. Sammen med økonomisk utvikling og menneskerettigheter utgjør sikkerhetsspørsmålene et av paktens tre hovedfelt.

- Det norske medlemskapet og den viktige rollen Norge får gjennom ekspedisjonssjef Traaviks utnevnelse må sees som en anerkjennelse av norsk innsats for å fremme stabilitet og sikkerhet på Balkan, sier utenriksminister Thorbjørn Jagland i en kommentar. Norges muligheter til å medvirke aktivt til utviklingen i Sørøst-Europa, i nært samarbeid med EU, vil nå bli styrket.

Stabilitetspakten er initiert og blir ledet av EU. Den sentrale plass vi nå har fått i dette arbeidet vil bidra til å bekrefte bildet av Norge som en pålitelig og aktiv partner, sier Jagland.