Historisk arkiv

Norge hilser velkommen Storbritannias beslutning om å avbinde all bistand

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 186/00
Dato: 15.12.2000

Norge hilser velkommen Storbritannias beslutning om å avbinde all bistand

Utviklingsminister Anne Kristin Sydnes hilser velkommen Storbritannias beslutning om å avbinde all sin bistand 1. april 2001. Dette ble annonsert i den britiske regjeringens White Paper "Making Globalisation Work for the World’s Poor" som ble offentliggjort 11. desember 2000.

Beslutningen er en vitamininnsprøytning til det internasjonale arbeidet for å redusere giverlandenes bindinger av bistanden til kjøp i egne land – en praksis som er beregnet å redusere verdien av bistanden med omlag 25 prosent. Norge har sammen med Storbritannia og andre likesinnede land arbeidet hardt for at man innenfor rammen av OECD skal bli enige om en avtale for avbinding av bistanden til de minst utviklede landene. Dette arbeidet har dessverre blitt forsinket pga mostand fra et par land.

Mesteparten av Norges bistand er avbundet og innkjøp skjer gjennom mottakerlandenes egne kanaler og internasjonale anbudsrunder. Unntaket er bistand innenfor næringslivsordningene som omfatter omlag 4 % av samlet norsk bistand.

I budsjettet for 2001 legges det opp til en løpende vurdering av disse ordningene og at en avvikling av disse ordningene må skje i samsvar med internasjonale avtaler og andre lands praksis. Storbritannias beslutnng er et viktig signal som Regjeringen vil legge vekt på når den vurderer disse ordningene fremover. Gjennom at vi har inkludert blandede kreditter som en del av en større finansieringsordning har vi etablert muligheten til gradvis å fase ut bundne blandede kreditter samtidig som ubundne finansieringsformer overtar - i takt med utviklingen internasjonalt.