Historisk arkiv

Norge ratifiserer ILO-konvensjon nr. 182 om de verste former for barnearbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 190/00
Dato: 22.12.2000

Norge ratifiserer ILO-konvensjon nr. 182 om de verste former for barnearbeid

Etter at de nødvendige lovendringer kom på plass, har Norge nå ratifisert ILO-konvensjon nr. 182 av 17. juni 1999 om de verste former for barnearbeid.

Barnearbeid er et sammensatt og problemfylt område som det har vært stor fokus på i de senere år. ILO-konvensjon nr. 182 er et viktig supplement til FNs barnekonvensjon og til ILOs minstealderkonvensjon, og anses som et nyttig instrument i kampen mot skadelig barnearbeid. Som "barn" etter konvensjonen regnes alle personer under 18 år. Ved å ratifisere konvensjonen, forplikter statene seg å til gjennomføre umiddelbare og effektive tiltak for å forby og fjerne de verste former for barnearbeid. Konvensjonen definerer de verste former for barnearbeid, og slår fast at barn skal fjernes fra slikt arbeid og at det skal sørges for rehabilitering og sosial integrering av dem. Viktigheten av utdanning fremheves.

ILO-konvensjon nr. 182 om de verste former for barnearbeid regnes som en av de grunnleggende konvensjoner når det gjelder menneskerettigheter i arbeidslivet. Fra norsk side håper en at konvensjonen vil få en bredest mulig oppslutning, og en er glad for at en rekke stater allerede har sluttet seg til den.