Historisk arkiv

Norge satser på ny giv i hiv/aids-arbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 106/00
Dato: 12. juli 2000

Norge satser på ny giv i hiv/aids-arbeid

I anledning lanseringen av UNICEF-rapporten "Progress of Nations" onsdag 12 juli, uttalte utviklingsminister Anne Kristin Sydnes at norsk fokus på hiv/aids arbeid skal økes betydelig. "Aids må være sentralt i alt vi gjør på utvikling". Aids har utviklet seg til å bli en utviklingskatastrofe av dimensjoner som truer med å utslette mange av de fremskrittene som vi har sett det siste tiåret, sier Utviklingsministeren.

33 millioner mennesker lever nå med hiv/aids. 95 prosent av de smittede lever i utviklingsland. I 1998 omkom 200 000 mennesker som følge av konflikt og krig i Afrika sør for Sahara, mens så mange som 2,2 millioner døde av AIDS. Epidemien har skapt 13 millioner foreldreløse barn.

Norge har over lengre tid vært en betydelig bidragsyter til hiv/aids tiltak. Rundt 120 millioner kroner blir nå bevilget til spesifikke Hiv/Aids aktiviteter hvert år, og i tillegg er store deler av de øvrige bevilgningene innrettet slik at de indirekte bidrar til kampen mot Hiv/Aids. Utviklingsministeren ønsker nå å øke denne innsatsen, både gjennom mer penger og gjennom å utnytte ressurser og potensiale mer strategisk og målrettet.

Et nytt nettverksprosjekt forankret i et Aids team i UD skal trekke i gang ny giv på dette området, koordinert av en spesialrådgiver. En hovedoppgave er å samordne og forsterke innsatsen i alt utviklingsarbeid, og vi vil være aktiv pådriver for dette internasjonalt og i samarbeidsland. Her i Norge ønsker Utviklingsministeren en allianse mellom regjeringen, næringslivet, fagbevegelsen, forskningsmiljøer, kirken og kultur- og idrettsorganisasjoner for å gi bredde og tyngde til satsingen. Denne type allianse er allerede etablert i mange utviklingsland for å få bukt med hiv/aidsepidemien. Her er det vi som kan bruke deres modell.

Aids feltet er stort og komplekst. Det er nødvendig å forholde seg til både de store sammenhengene og de spesifikke utfordringene på hvert sted. Samtidig legges det opp til at Norge velger ut noen strategiske områder for forsterket innsats:

  • Strategier som beskytter barn og styrker deres muligheter til å beskytte seg selv, inkludert redusert overføring fra mor til barn og utdanning
  • Strategier som legger vekt på ungdom
  • Strategier som engasjerer menn i arbeidet mot aids.

Menns seksuelle adferd må stå på dagsordenen. Dette er en nøkkelfaktor for å snu utviklingen av aidsepidemien. Det betyr at menn må ta ansvar. Norge ønsker å støtte tiltak som når ut til menn der de er, som på arbeidsplasser og på sportsarenaer. Lokaltiltak må skape sosial aksept for tiltak mot hiv/aids

Skal vi lykkes i kampen mot aids, trengs det en fokusert strategi, effektiv organisering og økte ressurser, sier Anne Kristin Sydnes.