Historisk arkiv

Norge støtter jenters utdanning i Afrika.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge gir 200 millioner kroner til utdanning av jenter i Afrika. Som en del av regjeringens satsing på kvinner og jenters rettigheter støtter Utenriksdepartementet UNICEFs utdanningsprogram for jenter i Afrika med 200 millioner kroner over de neste tre år. UD har støttet dette programmet fra 1996-2000 med et tilsvarende beløp. Programmet dekker over 20 land i Afrika, inkludert land i konflikt.

Pressemelding

Nr.: 174/00
Dato: 21.11.2000

Norge støtter jenters utdanning i Afrika.

Norge gir 200 millioner kroner til utdanning av jenter i Afrika. Som en del av regjeringens satsing på kvinner og jenters rettigheter støtter Utenriksdepartementet UNICEFs utdanningsprogram for jenter i Afrika med 200 millioner kroner over de neste tre år. UD har støttet dette programmet fra 1996-2000 med et tilsvarende beløp. Programmet dekker over 20 land i Afrika, inkludert land i konflikt. Det fokuserer på økt tilgang til grunnutdanning for jenter, samt bedre kvalitet og mer relevant utdanning. UNICEF satser på større involvering av familier og lokalsamfunn, i tillegg til samarbeidet med myndighetene, for å sikre at jenter får gå på skole.

Av de 625 millioner barn i grunnskolealder mangler 110 millioner muligheten til å gå på skole. Av disse er nesten 2/3 jenter. Det eksisterer mange hindringer til jenters utdanning, inkludert fattigdom, diskriminering, mangel på kvinnelige rollemodeller, usikre skoleveier og kulturelle tradisjoner. Utdanning av jenter er svært viktig – ikke bare for den enkelte, men for samfunnsutviklingen generelt.

–Heldigvis er det i dag en mye større forståelse for betydningen av å utdanne jenter for å sikre utvikling og redusere fattigdom, sier utviklingsminister Anne Kristin Sydnes. Utdanning av jenter har positive ringvirkninger også for deres barns fremtidige helse, utdanning og økonomiske levekår. Studier viser at et ekstra år med utdanning for jenter reduserer befolkningsraten med fem til ti prosent. Utdanning av jenter bidrar til bekjempelse av hiv/aids, kjønnslemlestelse, barnearbeid og andre brudd på barns rettigheter.

Regjeringen prioriterer jenters utdanning spesielt i Afrika hvor behovet er størst. UNICEF er en viktig partner for utdanning av jenter globalt. Organisasjonen leder FNs initiativ "Utdanning for jenter" lansert av FNs generalsekretær i april i år.