Historisk arkiv

Norske myndigheter er bekymret for den humanitære situasjonen i Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet har nylig mottatt en rekke rapporter fra FN og humanitære og frivillige organisasjoner om økt militær aktivitet i Sudan, spesielt i den sørlige regionen. På denne bakgrunn har Utenriksdepartementet innkalt Sudans ambassadør og samtidig tatt kontakt med den nordiske representant for SPLA.

Pressemelding

Nr.: 118/00
Dato: 11.08.2000

Norske myndigheter er bekymret for den humanitære situasjonen i Sudan.

Utenriksdepartementet har nylig mottatt en rekke rapporter fra FN og humanitære og frivillige organisasjoner om økt militær aktivitet i Sudan, spesielt i den sørlige regionen. Dette gjelder aktive kamphandlinger både fra Sudan People’s Liberation Army (SPLA), sudanske myndigheter og andre krigførende parter. Myndighetene skal ha bombet en rekke sivile mål i Sør Sudan, inkludert humanitære installasjoner og hjelpepersonell.

På denne bakgrunn har Utenriksdepartementet i dag innkalt Sudans ambassadør og samtidig tatt kontakt med den nordiske representant for SPLA. På møtet med ambassadøren ble det gitt uttrykk for at norske myndigheter er svært bekymret for den humanitære situasjonen i Sudan, og spesielt for myndighetenes gjentatte bombing av sivile og humanitære mål i landet. Overfor SPLA har norske myndigheter sterkt beklaget organisasjonens økte militære aktivitet i Sudan, spesielt i Bahr al Ghazal regionen.

Norske myndigheter har sterkt oppfordret både sudanske myndigheter og SPLA om å stanse alle kamphandlinger, beskytte sivilpersoner og humanitært personell, og til å gjenoppta fredsforhandlingene snarest.