Historisk arkiv

Økt fokus på giverkoordinering. Bistandsministeren reiser til Tanzania

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 31/00
Dato: 7. april 2000

Økt fokus på giverkoordinering. Bistandsministeren reiser til Tanzania.

Et sentralt problem i bistand til fattige land er mangelen på koordinering mellom giverne. Omfanget av og antall prosjekter blir ofte for stort for mottakerlandenes begrensede administrative kapasitet og gjør det vanskelig å utvikle en helhetlig og konsekvent utviklingstrategi for landet. Nasjonale markeringer, dobbeltarbeid og manglende oversikt bidrar i betydelig grad til feilbruk av ressurser og dermed manglende utvikling.

For å markere betydningen av økt giverkoordinering reiser bistandsminister Anne Kristin Sydnes 9.-12.april til Tanzania. Hun reiser sammen med de tre andre bistandsministrene i den uformelle Utstein-gruppen: Eveline Herfkens fra Nederland, Clare Short fra Storbritannia og Heidemarie Wieczorek-Zeul fra Tyskland. De fire ministrene ønsker også å understreke betydningen av at Tanzania selv må utvikle sin egen utviklingspolitikk. Man vil under besøke drøfte mulighetene for økt koordinering, spesielt innen helsesektoren.

Tanzania ble valgt som land for gruppens reise både fordi alle de fire giverne er representert i landet, og fordi landet har satt igang et helhetlig arbeid for å definere sine utviklingsprioriteringer og sin utviklingstrategi.