Historisk arkiv

Positiv omtale av Norge i Verdens Handelsorganisasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Thorbjørn Jagland sier seg godt fornøyd med omtalen av norsk handelspolitikk under høringen i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) i Genève som ble avsluttet 23.06.00.

Pressemelding

Nr.: 90/00
Dato: 23.06.00

POSITIV OMTALE AV NORGE I VERDENS HANDELSORGANISASJON

Utenriksminister Thorbjørn Jagland sier seg godt fornøyd med omtalen av norsk handelspolitikk under høringen i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) i Genève som ble avsluttet i dag.

- Høringen bekrefter at Norge fører en forsvarlig og fremtidsrettet handelspolitikk, sier utenriksministeren i en kommentar.

Under gjennomgangen fikk Norge mye ros for sitt åpne handelsregime, sin makroøkonomiske politikk og forvaltning av naturressursene. Norges etterlevelse av de forpliktelser som følger av WTO-medlemskapet ble fremhevet. Medlemmene la også spesiell vekt på Norges aktive og konstruktive rolle i WTO-arbeidet, herunder Norges formannskap i WTO’s Hovedråd.

Derimot var det flere land som kritiserte norsk landbrukspolitikk. Det ble reist en rekke spørsmål om berettigelsen av norske støtteordninger og landbrukets multifunksjonelle rolle. Land med store eksportinteresser på landbruksområdet fokuserte på Norges høye støttenivå, importrestriksjoner og eksportsubsidier. Fra annet hold, herunder Japan og EU, ble det derimot uttrykt stor forståelse for virkemidlene i landbrukspolitikk.

Flere land berømmet norsk støtte til utviklingslandene og Norges omfattende system for tollfri import fra disse landene, spesielt de minst utviklede land (GSP-ordningen). Også Norges syn på nødvendigheten av å se arbeidsstandarder og miljø i sammenheng med handelsspørsmål, ble kommentert av flere medlemmer.

Utenriksdepartementet, 23. juni 2000