Historisk arkiv

Siste ministermøte i Vestunionen (VEU) i Marseille 13. november 2000.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Espen Barth Eide vil delta på Vestunionens (VEU) ministermøte i Marseille 13. november. Møtet forventes å bli det siste på ministernivå, ettersom de fleste av organisasjonens oppgaver nå vil bli overført til EU.

Pressemelding

Nr.: 171/00
Dato: 13.11.2000

Siste ministermøte i Vestunionen (VEU) i Marseille 13. november 2000.

Statssekretær Espen Barth Eide vil delta på Vestunionens (VEU) ministermøte i Marseille 13. november. Møtet forventes å bli det siste på ministernivå, ettersom de fleste av organisasjonens oppgaver nå vil bli overført til EU. Dette gjelder ikke minst organisasjonens krisehåndteringsfunksjoner (de såkalte Petersberg-oppgaver). Tilsvarende blir VEUs militære satelittsenter i Torrejón og Institutt for Sikkerhetsstudier i Paris overført til EU. VEU blir dermed igjen en kollektiv forsvarsorganisasjon i henhold til den modifiserte Brussel-traktaten av 1948, slik den eksisterte frem til organisasjonen ble 'reaktivert' i 1984.

Omformingen har konsekvenser for de assosierte VEU-medlemmer, inkludert Norge, som har vært en aktiv deltaker i VEUs aktiviteter.

"Risikoen er stor for at Norge med dette vil ende opp med redusert innflytelse i det stadig tettere europeiske samarbeidet på det forsvars- og sikkerhetspolitiske området", påpeker statssekretær Eide. "Jeg vil derfor under møtet legge stor vekt på at EU i den videre utforming av en europeisk sikkerhets- og forsvarspolitikk (ESDP) tar hensyn til de positive erfaringer som er gjort i VEU i forhold til involvering av europeiske NATO-land som ikke er medlem av EU."

Statssekretær Eide vil samtidig understreke at Norge er rede til å delta med militære, sivile og politimessige ressurser i europeisk krisehåndtering.

Statssekretær Eide er tilgjengelig på mobiltelefon 99 54 19 72 eller via Rådgiver Biering på mobiltelefon 90 55 64 21.