Historisk arkiv

Utenriksdepartementet sender delegasjon til Zimbabwe

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 41/00
Dato: 27. april 2000

Utenriksdepartementet sender delegasjon til Zimbabwe

Norske myndigheter er meget bekymret over utviklingen i Zimbabwe. Den politiske og økonomiske krisen blir stadig verre. Det samme gjelder menneskerettighetssituasjonen. Opptakten til de kommende parlamentsvalgene er urovekkende.

Som ledd i en grundig gjennomgang av Norges samarbeid med Zimbabwe har Bistandsministeren og Utenriksministeren i fellesskap besluttet å sende en bredt sammensatt delegasjon til landet. Delegasjonen skal møte både myndighetene og opposisjonen i landet, samle inn fakta, og gjennomgå den norske bistanden.

Delegasjonen vil legge viktige premisser for departementets videre vurdering av samarbeidet med Zimbabwe. Et viktig element vil være å se på mulighetene for å dreie enda mer av bistanden over mot menneskerettighets- og demokratitiltak. Delegasjonen skal også vurdere muligheten for å sende norske observatører til de kommende parlamentsvalgene.

Det legges opp til at delegasjonen reiser 1. - 6. mai. Bistandsministeren tar sikte på å orientere Stortinget om situasjonen i sin bistandspolitiske redegjørelse 9. mai i år.

Delegasjonens medlemmer er som følger:

Tor Chr. Hildan, ekspedisjonssjef, UD (leder)
Kjell Storløkken, avdelingsdirektør, NORAD
Jon Ivar Nålsund, leder for Internasjonal avdeling, LO
Bård Anders Andreassen, forsker, Institutt for menneskerettigheter
Eivind Aalborg, Kirkens Nødhjelp (representant for Kirkens Nødhjelp, Norges Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Redd Barna og Flyktningerådet)
Beate Slydal, Forum for ytringsfrihet (representant for menneskerettighetsorganisasjonene organisert i NGO Forum)
Helge Rønning, professor ved Institutt for media og kommunikasjon, Universitetet i Oslo
Paal Bjørnestad, aspirant, UD