Historisk arkiv

Utenriksminister Jagland: - Et gjennombrudd for det internasjonale menneskerettsarbeidet.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 40/2000
Dato: 26. april 2000

Utenriksminister Jagland: -Et gjennombrudd for det internasjonale menneskerettsarbeidet.

-Dette er et gjennombrudd for det internasjonale menneskerettsarbeidet, sier utenriksminister Thorbjørn Jagland i en kommentar til at FNs Menneskerettighetskommisjon i dag vedtok en resolusjon for å styrke beskyttelsen av menneskerettsforkjempere over hele verden. I resolusjonen, som er fremmet av Norge, ber kommisjonen om at FNs generalsekretær utnevner en spesialrepresentant som skal sette søkelys på statenes overgrep mot alle som arbeider for menneskerettighetene.

-Norge har stått i aller fremste rekke i å få til dette vedtaket. Vi håper og forventer at en spesialrepresentant vil bidra til å rette verdens oppmerksomhet mot angrep på de som forsvarer andres rettigheter. Det er med stor tilfredshet jeg nå slår fast at vi har fått bred støtte for dette, sier utenriksminister Jagland, som viser til at resolusjonen ble vedtatt uten at noen land stemte imot.

Bakgrunnen for resolusjonen er de overgrep som personer og organisasjoner som arbeider for menneskerettighetene blir utsatt for fra myndighetenes side i en rekke land. Dette kan dreie seg om vilkårlig arrestasjon, trakassering, trusler og vold. I ekstreme tilfelle blir folk drept eller forsvinner dersom de har våget å ta til orde for ytringsfrihet, organisasjonsfrihet, religionsfrihet, frihet fra sult eller andre menneskerettigheter. Journalister, fagforeningsledere, religiøse ledere, advokater og alle som deltar i menneskerettighetsorganisasjoner er spesielt utsatt. Av det vedtatte mandatet for spesialrepresentanten fremgår det at vedkommende skal innhente og undersøke informasjon om angrep på de som arbeider for menneskerettighetene, etablere samarbeid og føre dialog med myndighetene i de land der overgrepene skjer og anbefale effektive strategier for et bedre vern av menneskerettighetsforkjempere. Spesialrepresentanten vil rapportere til Menneskerettighetskommisjonen og til FNs generalforsamling.

Resolusjonen i Menneskerettighetskommisjonen er en oppfølging av en erklæring om menneskerettighetsforkjempere som ble vedtatt av FNs generalforsamling høsten 1998.