Historisk arkiv

Utenriksminister Jagland gratulerer Koštunica med valgseieren.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

"Det er ingen tvil om at Koštunica har vunnet en betydelig valgseier i det jugoslaviske presidentvalget", uttaler utenriksminister Thorbjørn Jagland. "Det serbiske folk har stemt massivt mot Miloševic og hans regime.

Pressemelding

Nr.: 147/00
Dato: 27.09.2000

Utenriksminister Jagland gratulerer Koštunica med valgseieren.

"Det er ingen tvil om at Koštunica har vunnet en betydelig valgseier i det jugoslaviske presidentvalget", uttaler utenriksminister Thorbjørn Jagland. "Det serbiske folk har stemt massivt mot Miloševic og hans regime. Velgere i kommuner som tidligere har stemt for Miloševics parti har nå vendt regimet ryggen og valgt Koštunica og den demokratiske opposisjonen," konstaterer utenriksministeren. "Forsøk på å påstå noe annet mangler enhver troverdighet."

Ifølge skriftlige innrapporteringer fra lokale valgstyrer som omfatter 98.7% av stemmene, har Koštunica vunnet 52.5% av stemmene mot Miloševics 35%. "I lys av de reelle resultatene som er innrapportert fra lokale valgstyrer, har Koštunica ikke bare vunnet med god margin over Miloševic, men han har også fått godt over 50% av stemmene. Det er derfor ikke nødvendig med en 2. valgomgang," slår utenriksminister Jagland fast. "Jeg vil derfor gratulere Koštunica med valgseieren," uttaler utenriksminister Jagland.

"Miloševic-regimets forsøk på å forfalske valgresultatene viser regimets manglende respekt for demokratiske spilleregler og for den serbiske folkeviljen." Jeg oppfordrer president Miloševic til å ta konsekvensene av det serbiske folks valg. Miloševic kan best tjene sitt folk og sitt land ved å innrømme valgnederlaget og trekke seg fra sin stilling," uttaler utenriksminister Jagland.

"Bare på den måten kan Jugoslavia finne sin plass i Europa og folket få sin rettmessige frihet. Norge vil gi økonomisk støtte til et nytt styre i Jugoslavia og gå inn for at de internasjonale sanksjonene oppheves med en gang det blir klart at Kostunica kan overta som president."