Historisk arkiv

Utenriksminister Jagland hilser Israels tilbaketrekking velkommen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 61/2000
Dato: 24.05.00

Utenriksminister Jagland hilser Israels tilbaketrekking velkommen

- Norge hilser velkommen at Israel nå trekker seg ut av Sør-Libanon etter 22 års okkupasjon. Vi har helt siden invasjonen i 1978 arbeidet for en uttrekning i tråd med Sikkerhetsrådets resolusjon 425 (1978), sier utenriksminister Jagland.

- Det er nå først og fremst opp til partene, men også det internasjonale samfunn, å arbeide for at den nye situasjonen stabiliseres. Norge oppfordrer alle impliserte til å unngå voldshandlinger og tiltak som vil kunne føre til represalier fra motparten, sier utenriksministeren.

- Regjeringen tror ikke at de siste døgns hendelser i Sør-Libanon vil få negative konsekvenser for den videre utvikling i forholdet mellom israelere og palistinere. Tvert imot håper vi at den israelske tilbaketrekningen vil utgjøre et konstruktivt bidrag til den samlede fredsprosessen i regionen, sier Jagland.

UNIFIL vil bli tillagt et særlig ansvar for å overvåke tilbaketrekkingen og bidra til å trygge sikkerheten i området. - Regjeringen vil se positivt på en henvendelse fra FN om å styrke UNIFIL, men vil selvfølgelig måtte framlegge saken for Stortinget, sier utenriksministeren. Han understreker for øvrig betydningen av arbeidet til FNs Generalsekretærs spesielle utsending, Terje Rød-Larsen, i denne saken.

Fra norsk side vil det kunne være aktuelt å yte følgende bidrag til UNIFIL: en transportkontrollenhet, militære observatører og fire transporthelikoptre med mannskap (helikoptervingen som er øremerket for blant annet FN-tjeneste gjennom den såkalte UN Standby High Readiness Brigade, SHIRBRIG).