Historisk arkiv

Utenriksminister Jagland om parlamentsvalget i Serbia 23. desember

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Gjennomføringen av parlamentsvalget i Serbia stadfester slutten på Milosevic-æraen i serbisk politikk, uttaler utenriksminister Thorbjørn Jagland etter valget 23. desember.

Pressemelding

Nr.: 191/00
Dato: 24.12.2000

Parlamentsvalget i Serbia, 23. desember 2000

Utenriksminister Thorbjørn Jagland uttaler at "Gjennomføringen av parlamentsvalget i Serbia stadfester slutten på Milosevic-æraen i serbisk politikk." Den sterke oppslutningen om den demokratiske alliansen, DOS, understreker at det serbiske folk ønsker grunnleggende demokratisering og økonomiske reformer. Valgutfallet representerer konsolideringen av den demokratiske revolusjonen som fant sted i september og oktober ved valget av president Kostunica.

Utenriksminister Jagland påpeker at det er av grunnleggende betydning for hele Jugoslavia og for regionen at politiske institusjoner i Serbia styres av demokratiske krefter. Uten demokratisk styre i Serbia vil ikke Kostunica kunne lykkes med å gjennomføre sin reformpolitikk i Jugoslavia.

"Jeg vil gratulere våre venner i DOS med valgseieren. DOS har på nytt fått et klart og tydelig mandat for sin reformpolitikk," uttaler utenriksminister Jagland. Utenriksministeren legger til at "Valget er begynnelsen på en reformepoke i serbisk og jugoslavisk politikk." De planlagte reformene har til hensikt å samkjøre jugoslavisk lovgivning med det som ellers er vanlig i EU-området. "Jeg er overbevist om at reformpolitikken vil være til beste ikke bare for Jugoslavia, men også for nabolandene og for Europa." Norge og det øvrige internasjonale samfunnet har lovet betydelig støtte til demokratiseringsprosessen i Jugoslavia, samt til tilsvarende prosesser i regionen for øvrig.