Historisk arkiv

Utenriksminister Jagland tar oppgjør med bruken av dødsstraff

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: Nr. 30/00
Dato: 3. april 2000

Utenriksminister Jagland tar oppgjør med bruken av dødsstraff

Utenriksminister Thorbjørn Jagland holdt i ettermiddag det norske hovedinnlegget under den 56. sesjon av FNs Menneskerettighetskommisjon i Genève. Det er første gang en norsk utenriksminister holder hovedinnlegget under Menneskerettighetskommisjonens sesjon.

Utenriksministeren tok i sitt innlegg et klart oppgjør med bruken av dødsstraff og oppfordret Menneskerettighetskommisjonen til å sende et klart og sterkt signal til de land som fremdeles praktiserer denne straffeformen.

I sitt innlegg la utenriksministeren videre vekt på kampen mot rasisme og diskriminering, både nasjonalt og internasjonalt. Han tok også til orde for at det nå er på tide at Menneskerettighetskommisjonen etablerer en mekanisme for bedre å ivareta rettighetene til de som kjemper for å fremme menneskerettighetene i alle deler av verden.

Utenriksministeren oppfordret videre alle stater til å snarest ratifisere Roma-vedtektene til den internasjonale straffedomstolen.

Under sitt besøk i Genève møter Utenriksministeren også FNs høykommisær for flyktninger, Sadako Ogata, og Mike Moore, generaldirektøren i Verdens handelsorganisasjon WTO.

I samtalen med Ogata meddelte Utenriksministeren at Norge i inneværende år tar sikte på å bidra med ytterligere om lag 105 mill til UNHCRs arbeide, slik at Norges samlede bidrag til høykommisærens arbeid blir i overkant av 370 mill. NOK. Med dette fremstår Norge som en av de viktigste internasjonale støttespillere til høykommisærens virksomhet.