Historisk arkiv

Utenriksminister Jagland uttrykker glede over frifinnelsen av Aleksandr Nikitin

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 37/2000
Dato: 17. april 2000

Utenriksminister Jagland uttrykker glede over frifinnelsen av Aleksandr Nikitin

Utenriksminister Thorbjørn Jagland uttrykker glede over at russisk høyesterett i dag har stadfestet frifinnelsen av Aleksandr Nikitin. Dommen representerer en personlig seier for Nikitin og demonstrerer de russiske domstolers uavhengighet, sier utenriksministeren.

Det russiske rettsapparatet har brukt svært lang tid på Nikitin-saken. Rettssikkerheten står i fare dersom en endelig rettsavgjørelse skyves langt inn i framtiden. Dagens dom bidrar i så måte til å styrke tilliten til det russiske rettsvesen, sier utenriksministeren.

Den tidligere ubåtkapteinen Aleksandr Nikitin ble i februar 1996 arrestert og anklaget for å ha overlevert statshemmeligheter om russiske atomubåter til den norske miljøorganisasjonen Bellona. Både Bellona og Nikitin har hele tiden hevdet at han hentet sine opplysninger fra åpne kilder. Saken har vært gjennom flere runder i det russiske rettsapparat. St. Petersburg byrett avsa dom om frifinnelse på alle punkter 29. desember 1999. Påtalemyndigheten anket avgjørelsen til Høyesterett som i dag stadfestet frifinnelsesdommen.