Historisk arkiv

Utenriksminister Thorbjørn Jagland har følgende foreløpige kommentarer til valget i Den føderale republikken Jugoslavia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 142/00
Dato: 25.09.2000

Utenriksminister Thorbjørn Jagland har følgende foreløpige kommentarer til valget i Den føderale republikken Jugoslavia

  • Valgresultatene er foreløpige. Vi kan allerede nå slå fast at den demokratiske opposisjonen har gjort det meget bra. Og det til tross for at myndighetene har lagt betydelige hindringer i veien for en rettferdig valgkamp hvor den demokratiske opposisjonen kan konkurrere på like vilkår.
  • Det er meget oppmuntrende at den demokratiske opposisjonen har klart å samle seg om en presidentkandidat og overkomme mye av sin interne splittelse.
  • Vi avventer det offisielle resultatet, og vil advare regimet mot å forfalske valgresultatet og stille seg mot viljen til det serbiske folk.
  • Valgdeltakelsen har vært høy (over 70%). Dette er meget positivt og viser et utbredt ønske om forandring. Deltakelsen i Montenegro synes å ha vært lav (19%), noe som tyder på bred støtte for president Djukanovic’s linje.
  • Det er meget positivt at valggjennomføringen og markeringen i går kveld og natt ikke utartet seg voldelig.
  • Norge holder tett kontakt med EU-landene, andre allierte og den demokratiske opposisjonen, og avventer det endelige resultatet.
  • Uansett utfall av den endelige opptellingen vil Serbia og Jugoslavia ikke være det samme etter gårsdagens valg. Jeg velger å se på dette som begynnelsen på slutten for Milosevic-regimet.

Norge opprettholder sin støtte til den demokratiske opposisjonen med sikte på at en ny president i Jugoslavia vil bety begynnelsen på en lengre prosess mot et demokratisk styresett i landet.