Historisk arkiv

Utviklingsministeren til Frankrike og Nederland 10. - 13. mai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 49/00
Dato: 11.05.00

Utviklingsministeren til Frankrike og Nederland 10. - 13. mai

Utviklingsminister Anne Kristin Sydnes reiser 10.-13.mai til Frankrike og Nederland.

11. og 12. mai deltar hun i høynivåmøtet i DAC, OECDs utviklingskomité i Paris. Det viktigste tema for møtet er ytterligere avbinding av bistand. D.v.s. at mottakerlandet ikke skal være tvunget til å bruke bistand til å kjøpe varer i giverlandet.

Avbinding gjør bistanden mer kostnadseffektiv fordi mottakerlandet kan kjøpe inn varer og tjenester der det er billigst. Til tross for en bred enighet om behovet for avbinding har det til nå ikke vært mulig å få alle giverland til å gå med på videre utvikling av regelverket.

Fra Paris reiser utviklingsministeren fredag ettermiddag 12. mai til Valkenburg i Nederland for å delta i det andre møtet i Utstein-gruppen. Utstein-gruppen er et uformelt kontaktnettverk mellom den britiske, nederlandske, tyske og norske utviklingsminister. Navnet kommer fra Utstein Kloster i Rogaland hvor gruppen hadde sitt første møte.

Sentralt på dagsorden står tiltak mot korrupsjon, gjeldslette for fattige land og bedre koordinering av bistand. Praktiske tiltak for å fremme giverkoordinering har vært blant gruppens fremste arbeidsområder. I den forbindelse gjennomførte gruppen en felles reise til Tanzania i april for å styrke samordningen mellom sine respektive bistandsprogrammer. Gruppen har også hatt flere felles utspill overfor WHO, Verdensbanken og FN for å fremme bedre bistandskoordinering.