Historisk arkiv

Velgerne i Zimbabwe ønsker en ny kurs

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Velgerne i Zimbabwe har gitt et klart uttrykk for at man ønsker en ny kurs i landets politikk, sier statssekretær Raymond Johansen. 27.06.00

Pressemelding

Nr.: 91/00
Dato: 27.06.00

VELGERNE I ZIMBABWE ØNSKER EN NY KURS

Velgerne i Zimbabwe har gitt et klart uttrykk for at man ønsker en ny kurs i landets politikk, sier statssekretær Raymond Johansen. Selv om den foreløpige opptellingen av stemmene tyder på at regjeringspartiet ZANU pf vil få et knapt flertall i parlamentet, har opposisjonspartiet MDC gjort et bemerkelsesverdig godt valg.

Statssekretær Johansen viser til at opposisjonspartiet MDC ble etablert for mindre enn ett år siden. Han beklager den vold og trakassering som partiet er blitt utsatt for under valgkampen. Til tross for denne voldskampanjen kan det synes som om partiet på landsbasis har fått flere stemmer enn regjeringspartiet.

Statssekretær Johansen sier at det nå hviler et stort ansvar på president Mugabe for å imøtekomme velgernes ønske om politiske endringer, og skape grunnlag for ro og nasjonal forsoning etter den opprivende periode landet i senere tid har vært igjennom.

Utenriksdepartementet, 27. juni 2000