Historisk arkiv

Verdensbanken melder om misbruk av midler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Verdensbanken har orientert Utenriksdepartementet om at det er avdekket misbruk av betrodde midler i banken. Det dreier seg om bistandsmidler fra syv land på tilsammen 900.000 US dollar. Av dette er 86.800 US dollar fra Norge.

Pressemelding

Nr.: 181
Dato: 07.12.2000

Verdensbanken melder om misbruk av midler

Verdensbanken har orientert Utenriksdepartementet om at det er avdekket misbruk av betrodde midler i banken. Det dreier seg om bistandsmidler fra seks land på tilsammen 900.000 US dollar. Av dette er 86.800 US dollar fra Norge. Verdensbanken er i ferd med å undersøke saken, og til nå er tre medarbeidere i Verdensbanken sagt opp. Verdensbanken erkjenner sitt ansvar, og vil erstatte de misbrukte midlene. De tapte pengene vil bli søkt inndrevet fra de oppsagte.

Ingen norske medarbeidere eller selskaper er mistenkt i saken.

Utviklingsministeren sier i en kommentar at det er sterkt beklagelig at noe slikt som dette kan skje i en multilateral institusjon. Samtidig må man kunne konstatere at prosedyrene her har fungert, slik at misbruket av ressurser er avdekket. Man må nå forsikre seg om at nødvendige tiltak er iverksatt for å forhindre fremtidig misbruk av betrodde midler.

Utenriksdepartementet har en delegasjon i Verdensbanken kommende uke. Delegasjonen vil benytte anledningen til å drøfte det inntrufne med bankens stab og ledelse. Ytterligere reaksjon fra norsk side vil bli vurdert i lys av de opplysninger som man får og bankens egne undersøkelser.

For informasjon vennligst kontakt Jon Mørland, informasjonssjef. Mob: 90 77 02 06