Historisk arkiv

"Visions of Norway" avrundes i London

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 120/00
Dato: 16.08.00

"Visions of Norway" avrundes i London

Den 16. august avrundes Utenriksdepartementets hovedsatsing i Storbritannia, Visions ofNorway, med Oslo-filharmonikernes konsert i Royal Albert Hall, London, under BBC Proms-serien. Begivenheten ledsages av andre tilstelninger, blant annet vil mottageren av Visions-stipendiet, komponisten Alwynne Pritchard, bli presentert.

I løpet av året har bortimot hundre store og små, norske og norsk-britiske arrangementer innen kultur, politikk og næringsliv gått av stabelen i Storbritannia som ledd i storsatsingen Visions of Norway. Hensikten med satsingen har vært å la en bred presentasjon av norsk kulturliv danne grunnlag for en styrking av samarbeidet mellom Norge og Storbritannia innen kultur, næringsliv og politikk. - Visions-satsingen har ytterligere styrket og utvidet plattformen for samarbeidet mellom Norge og Storbritannia, sier utenriksminister Thorbjørn Jagland.

Nasjonalballetten har danset til fulle hus i London og Nationaltheatret har spilt til glitrende kritikker i Edinburgh. Mangfoldet i norsk litteratur er vist gjennom forfatterpresentasjoner og lyrikkopplesninger. Orkestre og enkeltutøvere av jazz, folkemusikk, klassisk og samtidsmusikk har befestet bildet av den høye standarden i norsk musikkliv. Innen billedkunst har det vært utstillinger med samtidsmaleri, skulptur, installasjoner og videokunst. Det har vært filmuker og utstillinger med billedvev, kunstglass, folkekunst og møbeldesign.

Samtidig med flere av utstillingene har det vært arrangert fagseminarer i samarbeid mellom norske og britiske fagmiljøer. Emnene har spent fra Niels Henrik Abel og Ibsen til menneskerettigheter. Norske tradisjoner innen sjøfart og fredsarbeid kom i fokus da skoleskipene Sørlandet og Christian Radich duvet på Themsen i juli i år med 40 ungdommer fra Balkan, Sudan, Eritrea og Norge ombord.

Med Visions-satsingen har de norsk-britiske forbindelser fått et kraftig løft. Tradisjonelle bånd er blitt styrket og nye kontakter er opprettet. I løpet av året har et stort antall britiske journalister og –eksperter besøkt Norge, bl.a. for å bidra til nettverksbyggingen mellom norske og britiske kultur- og mediemiljøer.

[Ansvarlig for Visions of Norway ved ambassaden i London er presse- og kulturråd Øyvind Stokke, tlf.: +44 20 75 91 55 00/20, mob.: +44 77 75 52 47 37]