Historisk arkiv

- Utviklingspolitikken skal støtte opp om landenes egen fattigdomsbekjempelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Vi vil gjøre utviklingspolitikken til et enda bedre redskap i kampen mot fattigdommen ved å øke bistandsinnsatsen og åpne grensene for produkter fra de fattigste utviklingslandene, sa utviklingsminister Anne Kristin Sydnes under tirsdagens debatt om utviklingspolitikken i Stortinget.

Pressemelding

Nr.: 75/01
Dato: 08.05.2001

Utviklingsminister Anne Kristin Sydnes: Utviklingspolitikken skal støtte opp om landenes egen fattigdomsbekjempelse

"Utviklingspolitikken skal støtte opp om landenes egne bestrebelser i kampen mot fattigdommen. Derfor vil vi øke, ikke redusere, vår bistandsinnsats. Derfor vil vi åpne, ikke lukke, våre grenser for produkter fra de fattigste utviklingslandene. Derfor vil vi gjøre utviklingspolitikken til et enda bedre redskap i kampen mot fattigdommen", sa utviklingsminister Sydnes under en debatt om utviklingspolitikken i Stortinget i dag.

Hun var glad for den støtte Stortinget gir til regjeringens arbeid med avvikling av toll- og kvoter på produkter fra de fattigste utviklingslandene, men påpekte samtidig at økt markedsadgang og økt bistand måtte gå hånd i hånd.

Sydnes understreket at regjeringen er opptatt av å opprettholde et høyt nivå på den norske bistanden. Som oppfølging av forrige høsts budsjettforlik er regjeringen i ferd med å vurdere hvorvidt deler av oljefondet kan benyttes til et utviklingsfond til fordel for innsats i de fattigste land.

"Kravene til økt effektivitet retter seg mot de mange aktører som deltar i utviklingssamarbeidet, herunder de frivillige organisasjonene. Vi vil bygge videre på deres engasjement og dyktighet og vil samarbeide nært. Men vi må forvisse oss om at deres arbeid bidrar til helheten på best mulig måte", sa utviklingsminister Sydnes.

Sydnes innrømmet at man i utviklingssamarbeidet i mange år har gapt over for mye: "Vi vil bruke tiden fremover til en grundig gjennomgang av grunnlaget for samarbeidet med et utvalg land. Vi kan ikke være tilstede overalt og til enhver tid." I en kommentar etter debatten uttrykte Sydnes glede over den brede støtte regjeringen i dag fikk i Stortinget for en større konsentrasjon av innsatsen om et mindre antall land.