Historisk arkiv

21. mars - internasjonal dag mot rasisme

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

2001 er FNs internasjonale år for mobilisering mot rasisme, rasediskriminering, fremmedhat og beslektet intoleranse. Den viktigste markeringen av året vil bli Verdenskonferansen mot rasisme som skal holdes i Sør Afrika i tiden 31. august til 7. september i år, hvor utenriksminister Thorbjørn Jagland vil delta.

Pressemelding

Nr.: 51/01
Dato: 21.03.2001

21. mars – internasjonal dag mot rasisme

Onsdag 21. mars er internasjonal dag mot rasisme, mens 2001 er FNs internasjonale år for mobilisering mot rasisme, rasediskriminering, fremmedhat og beslektet intoleranse. Den viktigste markeringen av året vil bli Verdenskonferansen mot rasisme som skal holdes i Sør Afrika i tiden 31. august til 7. september i år, hvor utenriksminister Thorbjørn Jagland vil delta.

- Verdenskonferansen vil gi oss en enestående anledning til å markere viktigheten av dette arbeidet både globalt og nasjonalt, uttaler utenriksminister Thorbjørn Jagland.

Norge er en av de største bidragsyterne til konferansen. Utenriksdepartementet leder det forberedende arbeidet fra norsk side. Det er bl.a. opprettet et eget arbeidsutvalg som består av de mest berørte departementer, senter mot etnisk diskriminering og representanter for frivillige organisasjoner. Det er også nedsatt en nasjonal forberedelseskomite som ledes av statssekretær Raymond Johansen.

- Norge vil bidra til at konferansen vedtar et sluttdokument med en handlingsplan som kan bli et effektivt redskap for verdenssamfunnets kamp mot rasisme, sier Jagland. Utenriksministeren understreker viktigheten av at handlingsplanen må være konkret og foreslå effektive tiltak til hvordan vi kan bekjempe rasisme på alle nivåer i samfunnet.

Nelson Mandela er Verdenskonferansens beskytter, hvor også FNs høykommissær for menneskerettigheter, Mary Robinson, vil delta.