Historisk arkiv

Endelig enighet om avbinding av bistanden til de minst utviklede landene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Gjennombruddet kom i forbindelse med et høynivåmøte i OECDs utviklingskomite onsdag. – Svært gledelig, men absolutt på tide, mener utviklingsminister Anne Kristin Sydnes.

Pressemelding

Nr.: 71/01
Dato: 25.04.2001

Endelig enighet om avbinding av bistanden til de minst utviklede landene

Etter mange års forhandlinger er det internasjonale givermiljøet endelig blitt enige om å avbinde bistanden til de minst utviklede landene. Gjennombruddet kom i forbindelse med et høynivåmøte i OECDs utviklingskomite i dag. Dette er svært gledelig, men absolutt på tide, sier utviklingsminister Anne Kristin Sydnes.

Det har vært vanskelig å nå fram til denne enigheten, og fortsatt er det slik at matvarehjelp og deler av faglig bistand er unntatt fra anbefalingen. Disse områdene må vi jobbe videre med.

Anbefalingene om å avbinde bistanden til de minst utviklede landene ble akseptert av alle medlemslandene på møtet i Paris i dag. På grunn av det pågående regjeringsskiftet i Japan, har medlemslandene fått frist til 11. mai med å godkjenne anbefalingene politisk.

Det har lenge vært dokumentert at utviklingssamarbeidet kunne vært langt mer effektivt dersom bistandsmidler ikke var bundet opp til bestemte leverandører. Nå må vi legge opp en strategi for hvordan vi fra norsk side kan følge opp anbefalingene, sier Sydnes.

Beslutningen kommer dessuten på et svært gunstig tidspunkt. FNs tredje konferanse for de minst utviklede landene finner sted i midten av mai, og beslutningen om å avbinde bistanden til disse landene blir således et viktig bidrag fra det internasjonale samfunn til denne konferansen.