Historisk arkiv

Erstatninger for ødeleggelser etter Iraks ulovlige invasjon av Kuwait - Norge overtar ledelsen av styret i FNs erstatningskommisjon (UNCC)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 32/01
Dato: 15.02.01

Erstatninger for ødeleggelser etter Iraks ulovlige invasjon av Kuwait - Norge overtar ledelsen av styret i FNs erstatningskommisjon (UNCC)

Norge er i dag valgt til å lede styret i FNs erstatningskommisjon (UNCC) for Irak i den perioden vi er medlem av Sikkerhetsrådet.

-Kommisjonen står overfor viktige oppgaver i tiden som kommer. Det er en ansvarsfull oppgave Norge har akseptert å påta seg, sier utenriksminister Thorbjørn Jagland i en kommentar til beslutningen om å tildele Norge ansvaret for ledelsen av styret.

-Styret består av alle Sikkerhetsrådets medlemmer. Vi vil arbeide for at styret på best mulig måte skal kunne fatte beslutninger som alle medlemmene er enige i. Vi ønsker å bidra til at erstatningsoppgjøret kan fullføres på en forsvarlig og effektiv måte, sier Jagland.

Irak er folkerettslig ansvarlig for direkte tap, ødeleggelse og skade som Iraks ulovlige invasjon av Kuwait påførte stater, enkeltindivider og selskaper. Sikkerhetsrådet opprettet kommisjonen i 1991 for å behandle erstatningskrav og utbetale erstatning. Finansieringen av erstatningene hentes fra en andel av de inntekter Irak har fra det FN-kontrollerte oljesalget. Andelen er fastsatt av Sikkerhetsrådet, og utgjør 25 %. Kommisjonen har sitt hovedsete i Genève. Den har mottatt over 2,6 millioner krav på tilsammen mer enn 300 milliarder amerikanske dollar. Kun en brøkdel av kravene gjenstår til behandling, men disse omfatter til gjengjeld kravene om de største erstatningssummene.