Historisk arkiv

Gjennombrudd i arbeidet med opprettelse av et fast sekretariat for Antarktis-samarbeidet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

"Mangelen på et fast sekretariat har de senere år vært en alvorlig hemsko for fremdrift og kontinuitet i Antarktis-samarbeidet", sier utenriksminister Jagland.

Pressemelding

Nr.: 120
Dato: 18.07.01

Gjennombrudd i arbeidet med opprettelse av et fast sekretariat for Antarktis-samarbeidet.

"Mangelen på et fast sekretariat har de senere år vært en alvorlig hemsko for fremdrift og kontinuitet i Antarktis-samarbeidet", sier utenriksminister Jagland. "Beslutningen om å opprette et fast sekretariat er derfor en viktig milepæl", uttaler han i en kommentar til kunngjøringen i dag fra det årlige møtet blant Antarktis-traktatens parter i St. Petersburg.

Møtet i St. Petersburg har markert 40-års-jubileet for samarbeidet under Antarktis-traktaten. Dette samarbeidet omfatter nå 45 land med til sammen mer enn 80% av verdens befolkning. Norge er en aktiv deltaker i dette samarbeidet, og har lenge arbeidet for etableringen av et fast sekretariat for Antarktissamarbeidet.

Det var for øvrig på et møte mellom den argentinske og den britiske utenriksministeren i går at Storbritannia aksepterte forslaget om å etablere et sekretariat for Antarktis-samarbeidet i Buenos Aires. De øvrige land har lenge vært innstilt på å opprette et fast sekretariat i Argentina.