Historisk arkiv

Jagland: Arafat og Peres på riktig vei

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Shimon Peres og Yassir Arafat ble på møtet i Gaza onsdag bl.a. enige om å gjenoppta sikkerhetssamarbeidet og gjøre sitt ytterste for å komme fram til en avtale om våpenhvile.

Pressemelding

Nr.: 156/01
Dato: 26.09.2001

Jagland: Arafat og Peres på riktig vei

- Et viktig skritt i riktig retning.

Slik betegner utenriksminister Thorbjørn Jagland utfallet av møtet mellom den israelske utenriksministeren Shimon Peres og den palestinske presidenten Yassir Arafat i Gaza onsdag 26. september. Peres og Arafat ble på møtet enige om å gjenoppta sikkerhetssamarbeidet og gjøre sitt ytterste for å komme fram til en avtale om våpenhvile. Dessuten vil noen av de restriksjonene som Israel har lagt på palestinerne bli lettet, og Israel vil trekke sine styrker ut av selvstyrte palestinske områder.

Jagland understreker at onsdagens møte må ses som starten på en prosess fram mot gjenopptakelse av forhandlinger om sluttstatus. Det er derfor meget viktig at de to lederene ble enige om å møtes igjen om ca. en uke.

- Som jeg understreket overfor israelske og palestinske ledere under mitt besøk i regionen sist helg, er det av avgjørende betydning at alle krefter settes inn for å få snudd voldsspiralen. Men samtidig er det en forutsetning for fremgang at palestinernes levevilkår, blant annet den økonomiske situasjonen, forbedres. Bedring av sikkerheten og politisk fremgang er gjensidig avhengig av hverandre. Derfor må iverksettelsen av anbefalingene i Mitchell-planen begynne så snart som mulig, framholder utenriksministeren.

Feiringen av den jødiske helligdagen Yom Kippur gjør at tilbaketrekningen av de israelske styrkene blir noe forsinket. Men jeg regner med at israelerne følger opp dagens avtale med å trekke sine styrker tilbake så snart høytiden er over, sier Jagland.