Historisk arkiv

Konferanse om hvordan u-landene kan få tilgang til nødvendige legemidler på rimelige vilkår

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Anne Kristin Sydnes tar søndag i mot 75 eksperter fra hele verden som skal drøfte hvordan utviklingslandene skal få tilgang til nødvendige legemidler på rimelige vilkår.

Pressemelding

Nr.: 62/01
Dato: 05.04.01

Konferanse om hvordan u-landene kan få tilgang til nødvendige legemidler på rimelige vilkår. Høsbjør 8. april til 11. april 2001

Utviklingsminister Anne Kristin Sydnes tar søndag i mot 75 eksperter fra hele verden som skal drøfte hvordan utviklingslandene skal få tilgang til nødvendige legemidler på rimelige vilkår. Konferansen holdes på Høsbjør utenfor Hamar fra 8. til 11. april 2001. Verdens helseorganisasjon (WHO) og Verdens handelsorganisasjon (WTO) er arrangører.

- Temaet for konferansen er blitt gitt stor oppmerksomhet i den offentlige debatten den senere tid. Hovedformålet er å kartlegge de forhold som i dag hindrer utviklingslandene i å få tilgang til nødvendige legemidler på rimelige vilkår, sier utviklingsministeren. Ulike typer virkemidler for å løse problemene vil bli drøftet. Både tilgang til patenterte og ikke-patenterte (såkalte generiske) legemidler vil være tema. Drøftelsen gjelder alle typer viktige legemidler og er ikke begrenset til spesielle sykdommer.

- En av årsakene til at Norge står som vertskap, er vårt ønske om å fokusere på bekjempelsen av hiv/aids, sier Sydnes. Bare i Afrika er 25 millioner mennesker smittet av hiv/aids og på verdensbasis ble over 5 millioner mennesker smittet i fjor. De fleste nye tilfellene er i verdens fattige land. I mange land har epidemien utviklet seg til en menneskelig og samfunnsmessig katastrofe, fortsetter utviklingsministeren.

Konferansen vil også drøfte hvordan innkjøp av viktige legemidler kan finansieres. Harvard-økonomen Jeffery Sachs har anslått at bare i Afrika utgjør det årlige finansieringsbehovet for å bekjempe hiv/aids og andre typer sykdommer minst 90 milliarder kroner. Men fordelt på hver av innbyggerne i den rike verden vil dette beløpet bare utgjøre 90 kroner pr. person. Det blir en viktig oppgave å mobilisere tilstrekkelig ressurser i denne kampen – både økonomiske og menneskelige. Her må internasjonale givere og de land som er rammet engasjere seg i fellesskap.

Deltakerne på konferansen er først og fremst eksperter, både fra industriland og utviklingsland. De kommer fra mange forskjellige sektorer, bl.a. fra ulike forskningsmiljøer, private og mellomstatlige organisasjoner, myndigheter og legemiddelselskaper. Ekspertene representerer bl.a. kompetanse på legemidler, patenter, internasjonale helse- og forbrukerrettigheter, finansieringsspørsmål og konkurransepolitikk.

Mye av diskusjonen vil gjelde de rettslige, økonomiske og helsepolitiske rammebetingelsene som må til for å kunne opprettholde ulike prisnivåer i fattige og rike land. Men også mer praktiske forhold som f.eks. merking, innkjøp og distribusjon av legemidler vil bli drøftet.

- Fra norsk side vil det også bli lagt vekt på å få frem de etiske utfordringene, ved at millioner av mennesker i de fattige land i dag ikke får tilgang til viktige legemidler på rimelige vilkår, uttaler utviklingsminister Anne Kristin Sydnes.

De dokumenter som blir laget for konferansen vil, sammen med WHO/WTOs rapport fra konferansen, bli offentliggjort i mai 2001.

WHO og WTOs bakgrunnsdokumenter til konferansen finnes på organisasjonenes hjemmesider. Adressen for WTO er www.wto.org hvor dokumentene kan finnes under overskriften TRIPS. Adressen for WHO er www.who.int.

En pressemelding som oppsummerer konferansens hovedpunkter, vil bli gjort tilgjengelig på disse hjemmesidene umiddelbart etter konferansen.

En telefonkonferanse for internasjonale og norske media vil bli holdt onsdag 11. april kl. 1530. Norske journalister kan delta i telefonkonferansen gjennom egen telefonlinje i Utenriksdepartementet. Nærmere informasjon om telefonkonferansen kan fås hos rådgiver Gry Haaheim 22 24 31 65.

Konferansen er ikke åpen for media.

Informasjonssjef Jon Mørland i Utenriksdepartement. Tlf. 22 24 39 11,
e-post jon@mfa.no