Historisk arkiv

Krisen i Afghanistan. Støtte til UNHCR

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 152/01
Dato: 21.09.2001

Krisen i Afghanistan. Støtte til UNHCR

- Den humanitære situasjonen som er i ferd med å utvikle seg i Afghanistan gir grunnlag for sterk bekymring og nødvendiggjør økt internasjonal innsats, sier utenriksminister Thorbjørn Jagland. Utenriksministeren annonserte i dag et bidrag på 4,5 millioner kroner til UNHCRs arbeid i Afghanistan og for afghanske flyktninger utenfor landet.

Den humanitære situasjonen i Afghanistan har lenge vært urovekkende etter tiår med naturkatastrofer og væpnede konflikter. Situasjonen er blitt forverret etter terroraksjonene i USA. FN og andre humanitære aktører utarbeider nå beredskapsplaner for å imøtekomme de nye behov. UNHCR frykter en økning av antall internt fordrevne til 2 millioner mennesker. I tillegg til dette kan det forventes en økt flyktningestrøm på opp til 1,5 millioner mennesker til nabolandene.

Norge gir allerede betydelig humanitær bistand til Afghanistan og til afghanske flyktninger, både gjennom norske frivillige organisasjoner, gjennom FN og gjennom den Internasjonale Røde Kors Komitéen. Det er hittil i år gitt over 75 millioner kroner.