Historisk arkiv

NATOs utenriksministermøte i Budapest

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Thorbjørn Jagland deltar 29.-30. mai på NATOs utenriksministermøte i Budapest - det første av Alliansens møter som finner sted i et av de nye medlemslandene.

Pressemelding

Nr.: 86/01
Dato: 25.05.2001

NATOs utenriksministermøte, Budapest 29.-30. mai 2001

Utenriksminister Thorbjørn Jagland deltar 29.-30. mai på NATOs utenriksministermøte i Budapest. Dette vil være det første av Alliansens møter som finner sted i et av de nye medlemslandene.

Utviklingen på Balkan og samarbeidet NATO-EU vil stå sentralt. Utenriksministrene vil også drøfte det amerikanske forslaget om et rakettforsvar.

Mens en er vitne til en positiv utvikling i det sørlige Serbia og Kosovo, er de siste dagers utvikling i Makedonia foruroligende. Utenriksminister Jagland vil legge vekt på et fortsatt NATO-engasjement for å bidra til stabilitet i området. Han vil også understreke betydningen av sterk støtte til den demokratiske regjeringen i Beograd og myndighetene i Skopje.

Fra norsk side håper en det vil være mulig for utenriksministrene å komme frem til enighet om det fremtidige samarbeidet mellom NATO og EU om europeisk krisehåndtering. Det svært gode praktiske samarbeidet mellom EU og NATO i Makedonia bør legges til grunn for å få på plass permanente samarbeidsordninger mellom de to organisasjonene.

I drøftelsene av USAs planer om utvikling av et rakettforsvar, vil en fra norsk side vektlegge at USA viderefører konsultasjonene i NATO og med andre berørte land. Utenriksminister Jagland vil også påpeke den betydning ABM-avtalen har hatt for strategisk stabilitet mellom USA og Russland.