Historisk arkiv

Norge gir 10 millioner kroner i nødhjelp til tørkerammede i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Sammentreffet av tørkekatastrofe, krig og ekstrem fattigdom gjør at levevilkårene for store deler av den afghanske befolkning det siste halvåret er dramatisk forverret.

Pressemelding

Nr.: 124
Dato: 27.07.2001

Norge gir 10 millioner kroner i nødhjelp til tørkerammede i Afghanistan

Utviklingsminister Anne Kristin Sydnes uttrykker bekymring for den humanitære situasjonen i Afghanistan, hvor sammentreffet av tørkekatastrofe, krig og ekstrem fattigdom gjør at levevilkårene for store deler av den afghanske befolkning det siste halvåret er dramatisk forverret.

Nærmere 12 millioner afghanere er idag rammet av tørken, og situasjonen er prekær for 3 - 4 millioner mennesker.

Den internasjonale responsen har hittil vært utilstrekkelig i forhold til behovene, og man ser ytterligere økninger i antall internt fordrevne og flyktninger til nabolandene.

Ifølge FN vil det være behov for omfattende humanitære tiltak , hovedsakelig matvarebistand, vann og medisinsk hjelp, i meget lang tid framover.

På denne bakgrunn har Norge besluttet å bevilge ytterligere 10 mill. kroner til Afghanistan. Midlene kanaliseres gjennom Unicef, Kirkens Nødhjelp og Røde Kors. Dermed har Norge nå gitt tilsammen 60 millioner kroner i humanitær bistand til Afghanistan i år. En vesentlig del av Norges støtte har gått til ren nødhjelp som telt, tepper, mat og medisinsk utstyr.

Det er viktig at det internasjonale samfunnet setter den humanitære situasjonen i Afghanistan på dagsorden og bidrar så det monner, sier utviklingsminister Sydnes, og viser til uttalelser bl.a. fra USA som sier at situasjonen nå er så prekær at man må konsentrere bistanden om å holde folk i live så lenge tørken fortsetter. Ved fortsatt tørke er det er stor risiko for at man vil få hungersnød i hele landet.