Historisk arkiv

Norge stanser samarbeid med nicaraguansk riksrevisjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 33/01
Dato: 15.02.2001

Norge stanser samarbeid med nicaraguansk riksrevisjon

Regjeringen har besluttet å stanse samarbeidet med Nicaragua om støtte til riksrevisjonen i landet.

"Vi har ønsket å samarbeide med nicaraguanske myndigheter i kampen mot korrupsjon, men finner det ikke lenger forsvarlig å fortsette dette samarbeidet. Det er for stor usikkerhet knyttet til riksrevisjonens uavhengighet og om den fremover kan være et troverdig redskap i arbeidet mot korrupsjon og for bedre styresett," sier utviklingsminister Anne Kristin Sydnes.

De nordiske land har siden 1998 via avtaler med nicaraguanske myndigheter støttet prosjektet "Program for styrking av den nicaraguanske riksrevisjonens institusjonelle kapasitet" (PEFI). De nordiske land tok imidlertid i fjor et felles initiativ for å stanse dette samarbeidet. Det var begrunnet med den negative utvikling som hadde funnet sted etter at daværende riksrevisor ble avsatt i 1999 og erstattet av et politisk utnevnt kollegium. Samtlige som har hatt ansvar i tilknytning til prosjektet er dertil oppsagt, og aktivitetene kan derfor vanskelig videreføres. Det synes heller ikke å være utsikter til gunstigere samarbeidsklima med nicaraguansk riksrevisjon i overskuelig framtid. Nasjonalforsamlingen har tvert imot godkjent grunnlovsendringer som vil gi ytterligere politisering av institusjonen.

De nordiske giverlandene frøs utbetalingene til prosjektet i februar 2000. Den totale rammen for prosjektet var USD 5 200 000 over 5 år, og det norske støttebeløpet ble satt til totalt NOK 10 400 000,-. Hittil har norske myndigheter utbetalt NOK 5 536 354 til prosjektet, og det gjenstående beløp på 4 863 646 vil ikke komme til utbetaling når avtalen nå sies opp.