Historisk arkiv

Norsk bekymring for situasjonen i Vest-Afrika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 26/01
Dato: 02.02.2001

Norsk bekymring for situasjonen i Vest-Afrika

Vi ser med stigende bekymring på smitteeffekten fra Sierra Leone og faren for en utvidet regional konflikt i Vest Afrika. Et av hovedproblemene er å få kontroll med opprørsstyrken RUF for dermed å få muligheten til en fredelig utvikling i Sierra Leone. Dersom det skal være noe håp om en fredelig utvikling i Sierra Leone, er det viktig at FN-styrken får kontroll over hele landet, inkludert diamantdistriktene. Utviklingen har skapt en meget vanskelig humanitær situasjon som påkaller økt internasjonal oppmerksomhet, sier statssekretær Raymond Johansen.

I lys av den vanskelige humanitære situasjonen for flyktninger og internt fordrevne i Vest-Afrika har Norge nylig bidratt med USD 250 000 til International Organization for Migration (IOM) sin nødhjelpsappell. Midlene skal gå til transport av ca 20 000 flyktninger fra Guinea til Sierra Leone. Bakgrunnen er den forverrede sikkerhetssituasjonen for de ca 400 000 flyktningene som oppholder seg i grenseområdene i det sørlige Guinea. Dette har ført til at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har igangsatt flytting av flyktningeleire til sikrere deler av Guinea, og repatriering for de som ønsker det til Sierra Leone. Fra norsk side har en bidratt med 6 millioner kroner til dette arbeidet i regi av UNHCR. Norge har også blitt bedt av IOM om å stille telekommunikasjonspersonell til disposisjon for operasjonen. En person sekondert gjennom Flyktningerådet vil reise til regionen allerede kommende uke. Urolighetene i grenseområdet i Guinea har ført til at mange mennesker er fordrevet fra sine hjem. Det er nylig også kanalisert midler til humanitært arbeid i Guinea gjennom Caritas.

Norge bidro i fjor med over 70 millioner kroner til humanitært arbeid i Sierra Leone. Midlene ble kanalisert gjennom ulike FN organisasjoner, internasjonale og frivillige organisasjoner. Nærmere 20 millioner kroner ble kanalisert gjennom FNs høykommissær for flyktninger til organisasjonens innsats for flyktningene i regionen.