Historisk arkiv

Norsk bistand til Zimbabwe ikke lenger via statlige myndigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Stat-til-stat bistanden reduseres dermed til et symbolsk minimumsnivå og følger opp Norges reaksjon fra i fjor på den negative politiske utviklingen i landet.

Pressemelding

Nr.: 136/01
Dato: 18.08.2001

Norsk bistand til Zimbabwe ikke lenger via statlige myndigheter

Utviklingsministeren har besluttet at utbetaling av norske bistandsmidler via statlige myndigheter i Zimbabwe skal stanses.

Stat-til-stat bistanden reduseres dermed til et symbolsk minimumsnivå. Totalt var det avsatt 15 millioner kroner til slik bistand i år, hvorav 9 millioner har blitt kanalisert til nødhjelpsfomål via Verdensbanken. De gjenværende midler på årets budsjett omdisponeres til nødhjelp, innkjøp av medisiner, og støtte til drikkevannsprosjekter. Midlene vil gå direkte til brukerne og ikke via statlige myndigheter.

Allerede i mai i fjor besluttet den norske regjeringen å fryse deler av stat-til-stat bistanden til Zimbabwe, på grunn av den politiske utviklingen i landet. Zimbabwe mistet også sin status som prioritert samarbeidsland. Norge var dermed blant de land som raskest reagerte mot den negative politiske utviklingen i landet.

Situasjonen har forverret seg ytterligere de siste par ukene. Den politiske volden og trakasseringen av opposisjonen har tiltatt. Senest sist uke ble redaktøren av landets eneste uavhengige avis – Daily Mail – samt tre av hans medarbeidere arrestert. Selv om disse ble løslatt etter kort tid, synes situasjonen i landet å være svært labil.

For nærmere informasjon, kontakt informasjonssjef Jon Mørland, tel. 90 77 02 06