Historisk arkiv

Norsk BP-5 til evakuerte og demobiliserte barnesoldater i Sør-Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 46/01
Dato: 06.03.2001

Norsk BP-5 til evakuerte og demobiliserte barnesoldater i Sør-Sudan

- UNICEF gjennomførte i slutten av februar en storstilt evakuering av mer enn 2500 barnesoldater fra krigssonen i Bahr el Gazal i Sør-Sudan. Operasjonen, som er den største i sitt slag noensinne, er oppfølgning av et møte mellom UNICEFs leder Carol Bellamy og en SPLA-kommandant i oktober 2000 hvor problemet med barnesoldater ble tatt opp, sier statssekretær Raymond Johansen.

- UNICEF har i denne situasjonen bedt Norge bistå med 5000 kartonger BP-5 til operasjonen. Matvaresituasjonen i Sudan er svært vanskelig grunnet alvorlig tørke i store deler av landet, og BP-5 vil sikre barna et nødvendig ernæringstilskudd. BP-5 er forhåndslagret i Nairobi og vil kunne være i leirene i løpet av 3 dager, noe som ifølge UNICEF er helt avgjørende for barnas situasjon.

Barna befinner seg nå i 5 leire i det myndighetskontrollerte Rumbek-området i Sør-Sudan. Ifølge UNICEF vil barna i oppholde seg i leirene i 6-9 måneder mens det arbeides med å spore opp deres familier. Det blir lagt stor vekt på å gi barna et skoletilbud samt psykososial behandling.

- Vi gratulerer UNICEF med et godt arbeid. Utnyttelse av barn i krig er et av de verste overgrep som begås mot barn. Vi synes derfor det er hyggelig å kunne bidra til en slik løsning. Det er positivt at SPLA nå demobiliserer barnesoldater. Vi kan bare oppfordre andre militære styrker til å gjøre det samme, sier statssekretær Raymond Johansen.